Thursday, March 28, 2013

NEW BIZ.. A JOURNEY TO A LIFETIME..

Assalamualaikum..

 Hai kwn2! 

Alhamdulillah setelah bepk panjang n masak2 serta mohon petunjuk dari-Nya ena dah buat keputusan utk mulakan bisnes/biz sekali ni. Yeah, im gonna do a new biz! Biz baru! (^_~) Mungkin ade yg dah tau b4 ni time belajar ena dah biz sendiri iaitu biz kasut. Time tu sambut Alhamdulillah sangat menggalakkan sampai x menang tangan jugak la. Selamat ada bantuan dr kawan2 yg sanggup tolong ena. Biz kasut totally thru online sahaja. But then biz tu x kekal lama. Bukan sebab x laku or apa tapi sebab ena sendiri nak quit atas faktor kekangan masa. Ena xle nak fokus dgn biz coz ena kan tgh study plus time tu jgk komitmen bertambah jadi exco kt kolej. Memang tekejar2 la sampaikan life ena chaotic gile! haha.. Siyes ena x tipu classmate ena mmg tau la  camne huru-hara hidup ena time tu. Bayangkan g class slumber badak pakai track suit dengan t-shirt gobos2. Classmate ena time tu tegur gak la awatnya jadi x terurus camtu. Apa bole watkan senyum jela.. T__T Sebabkan masalah2 tu ena decide utk quit biz even sayangkan coz time tu biz online ena dah agak bekembang n ade regular customer. But i have to coz study is my priority. Amboi tepanjang la plak mukadimah.. sori kwn2! heee..

Ok back to biz baru ena ni. Ini percubaan berani mati bagi ena to choose tiz biz. Ala2 suicide mission gitu! *hiperbola sgt!* Kenapa ena kata camtu?? Coz biz ni melibatkan banyak pihak n paling penting melibatkan kepercayaan orang, lebih2 lagi kepercayaan orang ena sayang. Ena tanam niat di hati dlm2 sekali kaki ena melangkah dlm biz im never ever turn back! My mission is to complete it until im succeed! No matter how hard it is.. :)  Kalo org lain bole wat nape ena x bole kan?? Selagi ena berusaha sungguh2, InsyaAllah rezeki Allah tu ade. Yg penting kena usaha n dengan berkat mak yg support ena utk biz ni n biz partner also ena harapkan doa kwn2 sume.. InsyaAllah ena akan bejaya. :)

Ada kwn2 tanya kenapa ena nk buat biz balik sedangkan ena dah ada keje tetap n everything was ok. Yup, semua tu betul tapi sampai bila ena nak keje makan gaji kan. Paling penting ena nak ade quality time wif family especially dgn mak. Mak tu la nyawa ena sekarang ni so selagi mak ada ena nak wat mak hepi, bagi mak kesenangan guna duit hasil titik peluh ena sekali. Ena sekarang tinggal sendiri harap weekend or cuti je baru bole balik kampung. Ena kalo bole nak spend time dgn mak sampai hujung nyawa mak. That is why im decided to start tiz biz. Beside that dengan gaji sekarang jugak ena kena spending wisely. X bole nak suka2 beli itu ini mana kwn2 yg tau ena mmg sangat suke shopping.. Ulang suara SUKA SHOPPING! But now nak shopping sebulan sekali pun pk panjang. Mana nak bayar loan kereta, minyak, sewa uma, makan minum, insurance, saving n bagi kat mak *walau x seberapa pun* Isk..isk..isk.. :') Duduk bandar yg kos tinggi ni lagi. Kiranye pas tolak itu ini ade la baki sket utk saving n belanja beli jajan. Jajan ok bukan shopping! =p 

Jangan tanya pasal hal bila nak kawin la padahal umur dah 25. Camne nk kawin saving pun ala2. Ena kalo nak kawin kena pakai duit sendr. Abah dah xde nak harap mak bukan mak keje, nak harap adik-beradik dorang pun ade komitmen dgn family. So kena usaha sendiri. Lagi la zaman sekarang nak kawin kos bukan sikit. By hook by crook ena kena buat biz ni utk cari side income. Dengan biz ni insyaAllah hidup ena akan berubah. 

Biz apa ena buat?? InsyaAllah selesai semua urusan n confirm ena akan reveal pada kwn2.. Ena mohon jasa baik kwn2 utk doakan ena n do support me ok! 

"Peluang yg besar itu datang secara tiba-tiba. Datang tidak menentu masa. Datang disaat kita kesempitan atau kesusahan. Nilailah peluang itu secara bijaksana. Rebutlah peluang yg besar itu, kerna peluang yg besar itu boleh berlalu dgn tiba-tiba. Jangan jadikan SERIBU ALASAN utk tidak merebut peluang yg besar itu!" - Haji Abdul Malik bin Haji Karim Amarullah (HAMKA)









No comments:

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute