Thursday, March 28, 2013

NEW BIZ.. A JOURNEY TO A LIFETIME..

Assalamualaikum..

 Hai kwn2! 

Alhamdulillah setelah bepk panjang n masak2 serta mohon petunjuk dari-Nya ena dah buat keputusan utk mulakan bisnes/biz sekali ni. Yeah, im gonna do a new biz! Biz baru! (^_~) Mungkin ade yg dah tau b4 ni time belajar ena dah biz sendiri iaitu biz kasut. Time tu sambut Alhamdulillah sangat menggalakkan sampai x menang tangan jugak la. Selamat ada bantuan dr kawan2 yg sanggup tolong ena. Biz kasut totally thru online sahaja. But then biz tu x kekal lama. Bukan sebab x laku or apa tapi sebab ena sendiri nak quit atas faktor kekangan masa. Ena xle nak fokus dgn biz coz ena kan tgh study plus time tu jgk komitmen bertambah jadi exco kt kolej. Memang tekejar2 la sampaikan life ena chaotic gile! haha.. Siyes ena x tipu classmate ena mmg tau la  camne huru-hara hidup ena time tu. Bayangkan g class slumber badak pakai track suit dengan t-shirt gobos2. Classmate ena time tu tegur gak la awatnya jadi x terurus camtu. Apa bole watkan senyum jela.. T__T Sebabkan masalah2 tu ena decide utk quit biz even sayangkan coz time tu biz online ena dah agak bekembang n ade regular customer. But i have to coz study is my priority. Amboi tepanjang la plak mukadimah.. sori kwn2! heee..

Ok back to biz baru ena ni. Ini percubaan berani mati bagi ena to choose tiz biz. Ala2 suicide mission gitu! *hiperbola sgt!* Kenapa ena kata camtu?? Coz biz ni melibatkan banyak pihak n paling penting melibatkan kepercayaan orang, lebih2 lagi kepercayaan orang ena sayang. Ena tanam niat di hati dlm2 sekali kaki ena melangkah dlm biz im never ever turn back! My mission is to complete it until im succeed! No matter how hard it is.. :)  Kalo org lain bole wat nape ena x bole kan?? Selagi ena berusaha sungguh2, InsyaAllah rezeki Allah tu ade. Yg penting kena usaha n dengan berkat mak yg support ena utk biz ni n biz partner also ena harapkan doa kwn2 sume.. InsyaAllah ena akan bejaya. :)

Ada kwn2 tanya kenapa ena nk buat biz balik sedangkan ena dah ada keje tetap n everything was ok. Yup, semua tu betul tapi sampai bila ena nak keje makan gaji kan. Paling penting ena nak ade quality time wif family especially dgn mak. Mak tu la nyawa ena sekarang ni so selagi mak ada ena nak wat mak hepi, bagi mak kesenangan guna duit hasil titik peluh ena sekali. Ena sekarang tinggal sendiri harap weekend or cuti je baru bole balik kampung. Ena kalo bole nak spend time dgn mak sampai hujung nyawa mak. That is why im decided to start tiz biz. Beside that dengan gaji sekarang jugak ena kena spending wisely. X bole nak suka2 beli itu ini mana kwn2 yg tau ena mmg sangat suke shopping.. Ulang suara SUKA SHOPPING! But now nak shopping sebulan sekali pun pk panjang. Mana nak bayar loan kereta, minyak, sewa uma, makan minum, insurance, saving n bagi kat mak *walau x seberapa pun* Isk..isk..isk.. :') Duduk bandar yg kos tinggi ni lagi. Kiranye pas tolak itu ini ade la baki sket utk saving n belanja beli jajan. Jajan ok bukan shopping! =p 

Jangan tanya pasal hal bila nak kawin la padahal umur dah 25. Camne nk kawin saving pun ala2. Ena kalo nak kawin kena pakai duit sendr. Abah dah xde nak harap mak bukan mak keje, nak harap adik-beradik dorang pun ade komitmen dgn family. So kena usaha sendiri. Lagi la zaman sekarang nak kawin kos bukan sikit. By hook by crook ena kena buat biz ni utk cari side income. Dengan biz ni insyaAllah hidup ena akan berubah. 

Biz apa ena buat?? InsyaAllah selesai semua urusan n confirm ena akan reveal pada kwn2.. Ena mohon jasa baik kwn2 utk doakan ena n do support me ok! 

"Peluang yg besar itu datang secara tiba-tiba. Datang tidak menentu masa. Datang disaat kita kesempitan atau kesusahan. Nilailah peluang itu secara bijaksana. Rebutlah peluang yg besar itu, kerna peluang yg besar itu boleh berlalu dgn tiba-tiba. Jangan jadikan SERIBU ALASAN utk tidak merebut peluang yg besar itu!" - Haji Abdul Malik bin Haji Karim Amarullah (HAMKA)









Monday, March 11, 2013

JALAN-JALAN LANGKAWI DAY 1 : BAHAGIA HOTEL & CARLANGKAWI RENTAL REVIEW

Assalamualaikum..

Hi kawan2! Arini ena nak updated story pasal short trip ena ke Langkawi on 3-5/3/2013 aritu.. Trip ke Langkawi ni plan dari last year lagi even beli tiket flight pun time promo Air Asia bln 12 aritu.. Alhamdulillah dpt return tiket rm80 per person. Kire murah la kn..hikhik.. Trip ni ena pegi be3 saje juz ena, mak n anak buah awisy@gebot.. Sebenarnya xde plan nak ke Langkawi juz nak bawak awisy tu naik kapal terbang katenya.. Yela sejak dah besar2 ni *pada hal baru 4 thn..* dok merengek2 ajak naik kapal terbang. Asal nampak kapal terbang je ajak naik time tu. Ape ko ingat kapal terbang tu bole ko naik sesuke ati. Rase nak naik tahan je karang dia landing depan uma.. Mintak maap la memang x dapek! haha.. So utk lepaskan hajat si kecik awisy tu mak ena pun cakap kalo ade tiket murah tu beli jela ke mane2 pun.. Tu yg beli ke Langkawi, cukup la kan wat lepas syarat. Kalo x selagi tu dia bezikir tepi telinga tanya bila bole naik kapal terbang.huu..

Lagi seminggu camtu b4 becuti dak awisy ni dah excited tanya bila nak kapal terbang. Adoiyai tiap kali ena balik cuti or call itu la dia tanya. Punya semangat sampai beli spek mata baru, kasut baru bagai. Giler excited ko nak! hehe.. Gitu la kan budak2 zaman sekarang memang serba advance.. T_____T Hotel n kereta ena dah booked siap2 so xdela kat sane tekial2 nak cari. Ena bukun pro pun lagi la dgn becuti be3 siap bawak budak kecik. Ena la jadi driver ena la kena incharge itu ini tapi xpe asal mak n awisy hepi.. :)

Flight kami ahad 3/3/13 tu pkl 1245 dalam 1030 kitorang dah sampai LCCT. Punya ramai umat manusia eh ingatkan bukan time cuti skola ni x ramai la rupanye harapan.. Alhamdulillah flight x delay if not jenuh nk tunggu oii..  Time ni awisy dah excited bila nampak kapal terbang depan mata tapi x lame coz dia bising tanya nape lambat sgt bole naik.. Fuhhh sabar jela... T___T Kitorang masuk kapal terbang hujung2 coz malas nak beratur panjang2. Xya nak rushing sgt la bukan kena berebut seat pun..bahaha.. Dalam flight ena bagi awisy dok tepi tingkat saje bagi dia rase camne kan plus feel tengok luar sket..haaha.. Flight amik masa sejam jugak sampai ke Langkawi so dlm 145 touched down. Tapi tunggu luggage agak lame gak tambah lagi dengan manusia ramai yela 1 flight tu penuh kot.huu..

Dapat je luggage terus call Tuan Hisham owner www.carlangkawi.blogspot.com utk amik car. Ena sewa kereta Nissan Sentra rm70 sehari. Ikutkan ena memula nak sewa kete kecik je like viva or picanto but then dah fully booked plak. Tapi kan rezeki kami la kat sane dorang upgrade car dari Sentra ke Honda City tanpa perlu bayaran tambahan. Coz patutnya honda city tu sewa rm100 sehari. Hoi suke la kami! :) Sampai anak buah si awisy tu kate 'car baru acu eh..best la..' hehe..

Kalo sape2 nak sewa kereta kat Langkawi bole klik ke www.carlangkawi.blogspot.com
or call/sms owner Tuan Hisham 0124440109.. Siyes mereka tawarkan antara harga yg termurah. X percaya? Sila google sendiri n bandingkan harga. Eh, ini bukan iklan ye ena review bedasarkan pengalaman n servis yg dorang beri. Kereta nanti korang xya susah cari dorang anta kepada kamu like di airport or jeti.. Senang kan.. :) Dah dapat kereta kami terus bergerak ke hotel utk check in n rest..

Ena pilih Hotel Bahagia sebagai lokasi utk membuta! bahaha.. Plan asal nak nak stay kat Fave Hotel Cenang but then change to Bahagia Hotel Pekan Kuah je. Senang sket nak jalan2, shopping n makan. Kalo dok kat area Cenang ngadap laut semata2 takut bos kecik tu bising. Budak kan kalo x kena gaya meragam, x sanggup mak noks! haha.. Alhamdulillah rezeki Allah dapat harga promo utk standard room rm86 je temasuk breakfast utk 2 org n free for child.. Kalo ikutkan harga standard room tu rm99++ semalam jugak la.. FYI Hotel Bahagia ni ena tgk dr booklet Langkawi map rank 3 star hotel kire bebaloi la dgn harga kan. But again jangan nk harap facilities cam 5 star hotel la ye. Just nice utk standard hotel camni.. N restoran Wan Thai yg fames kt Langkawi tu pun sebelah hotel Bahagia ni je pun.. Sebabnya hotel Bahagia ni area shop lot ade Kamdar, Sakan, bank2, KFC kire senang la nak jalan kaki pun bole..


Satu lagi ena suke pasal hotel Bahagia ni ialah breakfast dorang. Buffet style dgn variety of food. Ade nasi lemak, nasi goreng, mee goreng, bihun goreng, bubur nasi, sayur campur, rendang ayam, sosej, telur dadar, roti bakar.. gitewww.. T___T  Air plak ade sejuk n panas like susu, teh, kopi, orange jus, anggur. Nak kate makanan super sedap xdela 4 sure boleh di terima tekak. hee.. ok kalo korang nak tau lagi pasal hotel Bahagia ni sila klik www.hotel-bahagia.com
 
 restaurant @ cafe
 interior cafe
 antara selection of food 4 breakfast

 Standard room

Ni la rupa standard room juz nice utk ktorg be3. Ena rapatkan katil tu bagi luas sket senang awisy nak kuak lentang nanti.huu.. Ena suggest kalo sape nak selesa bole amik deluxe room coz space lagi besar. Standard room ok tapi xde space sgt nak solat pun muat2 je. Yg best toilet dia bersih n besar lengkapkan shower sume. Standard room ni juga dorang provide tv ldc lengkap dgn satelit tv so sape bawak anak2 kecik dont worry chanel cartoon network ade! :) Bagi awisy refresh dulu coz jap lagi ktorang nak kuar jalan2.. hee

toilet besar jugak..lengkap dgn shower

Setel wat ape yg patut, solat jamak siap2 kitorang pun kuar merayap.. 1st lokasi adalah Dataran Helang kat area jeti tu. Ena sebelum gerak dah tengok map siap2 even time drive pun map letak kat riba. Ohh sunggug x molek pelakuan itu.hehe.. Tapi apakan daya daku sebagai driver terpaksa. Mak ena tepaksa dok belakang coz awisy nak dok depan juga. If not mak bole jadi co-pilot tengok2 kan jalan yela ena ni mate bukan nampak nau.haha.. Selamat la signboard besepah2 terima kasih Majlis Perbandaran Langkawi! Gituuu.. T__T

Dari hotel ke Dataran Lang tu x jauh pun lebih kurang 10-15 minit je. Parking pun kat jeti tu juga murah hoi setengah jam 20 sen kot! haha.. Tapi kitorang x terus g Dataran Lang kitorang g sapedek/makan dlu. Kat jeti tu kan macam2 ade last2 kitorang makan Kenny Roger's je merangkap makan malam sekali.haha.. Makan bagi kenyang baru semangat mau bejalan.. X gitu?? (^_^) G Dataran Lang tu jalan kaki je pundari jeti tu.. Snap2 gambar den gerak balik hotel n rest.. Malam tu dinner ala2 je coz still kenyang lg kan. Kitorang dinner kat Restoran Wan Thai. Mak order mee goreng ayam n udang goreng tepung. Makanan ok2 jer x sampai kategori super sedap bagi ena kire around 3 from 5 star only.. 

Ok tunggu ena rajin updated utk next day.. Gambar banyak x abis copy dlm thumb drive rupanye.. Sabar jela.. T__T

sumber gambar : dari google n peribadi.. tq




Friday, March 1, 2013

25!

Assalamualaikum..

9.47am genap 25 tahun! Alhamdulillah ya Allah syukur atas nikmat-Mu.. Doa ku semoga dapat membahagiakan keluarga. Jika aku tidak mampu, cukup sekadar tidak menyusahkan mereka. Ya Allah kau perkenankanlah.. Amin.. :')




 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute