Thursday, January 31, 2013

MENCARI KEREDHAAN: REDHA ALLAH TERLETAK PADA REDHA IBU BAPA..

Assalamualaikum Wbt..

Arini ena nk share dgn kawan2 pasal topik Mencari Keredhaan.. Cari redha sape?? X lain x bukan redha Allah SWT.. Lepas dah kaji sikit, cari sumber yg betul dapat ena buat kesimpulan. Sebelum tu fyi, ni sume dr sudut pandangan ena. Orang lain mungkin ade pandangan or pendapat masing2.. :)

Rasulullah SAW pernah bersabda;
'Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibu bapa..'

Dari hadis ni kte dpt paham secara langsung topik arini, bahawa hubungan anak dgn ibu bapa memiliki kaitan dgn hubungan kpd Allah. Senang kata kalo seorang anak tu buat baik dgn ibu bapa sehingga mereka redha, maka Allah juga akan redha kpd anak tu. Tapi kalo seorang anak itu berbuat jahat kpd ibu bapa sehingga menimbulkan kemurkaan/kemarahan ibu bapa maka Allah juga akan murka..

Simple kan like karma what goes around comes around.  Even nampak simple tapi kadang2 benda2 macam ni la kte salu terlepas pandang. Ena bagi contoh paling mudah: Ibu bapa si Z tak benarkan si Z ni keje jauh dari family nk Z keje dekat2 je. Tapi Z ni degil nak jugak keje jauh. Katenye nak hidup bedikari gitu.. Kte sebagai orang luar kalo tgk situasi ni mesti rase  cam xde pape kn. Kire x jadi isu pun but den sbg ibu bapa Z mesti nak tgk anak dorang depan mata kan. So camne benda2 camni bole libatkan keredhaan Allah dan ibu bapa??

Let's see together! 1st dari awal lagi ibu bapa Z dah x nak anak dorang keje luar dari situ je dah nampak ibu bapa x redha. So macam mane Z ni nak dapat redha Allah kalo redha ibu bapa pun x dpt lagi. Dan dari redha ibu bapa ni jugak la membawa kpd hal2 lain. Camne tu?? Korang cuba pk agak2 kalo ibu bapa Z ni dah x redha agak2 senang x Z ni nk dapat keje.. Or senang x hidup Z ni nanti.. Cuba korang pk kn...

Dan sebab2 hal mencari keredhaan Allah dari keredhaan ibu bapa ni la banyak keputusan ena buat sekarang lain dr plan asal. Even ena rase plan ena tu dah cukup bagus kire kalo follow plan tu insyaAllah bejaya la hendaknya. Tapikan sape la kte utk menidakkan perancangan Allah. Kadang2 kite rase plan kte dah cukup bagus tapi kite lupa perancangan Allah tu lagi baik utk kite. Mungkin tidak sekarang tapi utk masa akan dtg n dat's wat we call hikmah..

Jujur ena katakan hati ena hancur, jiwa x payah cakap memang dah mati.. Ye, mungkin agak keterlaluan tapi itulah kenyataan. Apa guna kite sebagai anak buat sesuatu benda tapi x dpt redha ibu bapa. Konfem la x ke mane apatah lagi nak bejaya. So biar pahit macam mane pun kena telan asalkan hal kite buat dapat keredhaan Allah insyaAllah kite x susah n xkan kecewa. Asalkan segala suruhan ibu bapa kite tu x melanggar perintah Allah seperti hadis berikut:

'Menjadi kewajipan seorang muslim utk mendengar dan taat dlm perkara yg disukai mahupun yg dibenci selagi mana ia tidak melibatkan maksiat. Maka jika disuruh utk melakukan maksiat maka tidak perlu mendengar dan tidak perlu mentaatinya..'

Jelas dr hadis ni tunjuk kita hanya perlu mentaati/ikut cakap ibu bapa selagi mana x libatkan perkara maksiat. Contoh perkara maksiat tu like galakkan kite g disko ke. Tapi kalo ikut logik akal waras ade ke ibu bapa nak anak2 dia buat perkara2 maksiat?? Konfem x la kn.. So kite sendiri bole pk mana yg baik n buruk. Masalahnya kite ni sebagai anak biasanya lebik ikut hawa nafsu dr akal fikiran n iman. Selalunya kata2/nasihat ibu bapa tu even pahit or kite xle terima tapi sebenarnya amat baik utk kite. Percayalah memang mula2 kite sukar nak terima tapi lama2 bila kite dah sedar baru kite tau ibu bapa hanya nak yg tebaik utk anak2 mereka..

Ena x nak tulis panjang2. Kita sebagai anak yg masih ade ibu bapa ni cari la redha mereka kalo nak dapat redha Allah. X rugi malah hidup akan diberkati. Like ena sendiri jujur ena tepaksa ketepikan perasaan sendiri utk ni. Sakit memang sakit tapi ena percaya redha Allah hanya akan ada bila ada redha ibu bapa. Doa ibu bapa tu mustajab..

Mak semoga mak terus meredha usaha adik. Dan utk kamu, kita x pernah salah dalam membuat keputusan..






No comments:

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute