Thursday, December 20, 2012

RESEPI DURIAN CREPE N CHOCOLATE CREPE.. :)

Assalamualaikum..

La ni demam Durian Crepe tengah melanda 1 Malaysia! haha.. Gitu ayat nak gempak je! T__________T Yela kalo dulu orang sebok dgn Macaroon den Pavlova sekarang orang sebok cari Durian Crepe..X caya cuba tgk kat Fb tiap hari mesti ade je orang up cite pasal Durian Crepe kan?? :) Kat stall Sumptuous Dessert The Garden tu kalo dah petang2 alamatnye habis dah. Rm10 6 ketul dlm 1 pek rase makan 1 pek x cukup kan.hehe.. Ena pun x paham nape orang dok gile2 sgt la ni. Maybe sebab tengah in kekdahnye. Coz kalo ikutkan Durian Crepe ni dah lame ade juz version n nama beza. Like kat Sweet Chat Cafe namanye Durian Pancake same goes to Duvet Klcc.. Tapi rasa totally same lembut, gebu n ofcoz rase durian!hahaha..
Sape yg x tau lagi ape tu Durian Crepe ni la rupanye..:)
Tukar kaler hijau pun ok..Nak kaler pink?? Takde masalah!hehe..
 Yg ni plak Durian Pancake Sweet Chat Cafe
 Gebu2, comey2 ni Durian Pancake Duvet Klcc

Asyik beli je Durian Crepe ni apa kata tiz time korang buat sendiri. Actually x susah mane pun plus puas ati coz dapat makan byk2! bahaha.. 1 adunan ni bole dpt lebih kurang 20 biji Durian Crepe. But depends on size k.. :) N ena gak buat Chocolate Crepe coz some people x mkn durian kan. Chocolate Crepe ni bahan2 ena buat same like Durian Crepe. Beza ena tambah serbuk koko+milo n filling Chocolate Nutella. Ohh, lupa plak kalo biasa orang buat Durian Crepe guna filling whipped cream kan tapi ena guna filling custard. Coz ena x gemar susu plus muak la.hehe.. So sape2 nak try version filling custard bole la.hehe.. Let's masak-masak! :)

RESEPI DURIAN CREPE  N CHOCOLATE CREPE

2 cawan tepung gandum
3 biji telur (2 biji if gred A)
400ml santan (2 kotak santan)
100ml air (1/2 cawan)
Secubit garam
1 sudu kecil essence vanilla
1 sudu kecil pewarna/serbuk kuning telur 
**utk Chocolate Crepe tukar pewarna/serbuk kuning telur ke serbuk koko + 1 sudu kecil milo

Cara-cara:
- Guna hand/stand mixer or kalo takde guna blender pun bole. Campurkan semua bahan dalam 1 bekas bersih dan pukul dgn hand/stand mixer or kisar. Pukul/blend sehingga adunan sebati. Kemudian tapis adunan, x nak ade beketul2 ye..
- Panaskan non-stick pan bole letak butter/planta sket. Agak2 dah panas letak 1 senduk adunan tadi pastu kasi goyang pan korang tu. Bukan suh goyang inul nak bagi rata lor..hehe..
- Masak sehingga bahagian bawah adunan kekuningan. Jgn sampai rentung ok.. =p Nak pastikan adunan dah masak senang je, tengok adunan bahagian atas ade buble2/gelombong2 tu tandanye dah masak. Den kasi angkat n buat adunan yg lain sampai habis.

Filling
1 cawan susu cair
2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
1 biji kuning telur
Isi durian secukupnye
**utk Chocolate Crepe tukar isi durian kpd Nutella

Cara-cara:
- Satukan semua bahan custard kecuali isi durian, kisar hingga filling sebati. Kemudian tapis ke dlm periuk kecil n masak dgn api kecil hingga adunan menjadi kental. Sejukkan seketika.

Cara Penyediaan:
- Kepingan crepe
- Krim Custard
- Isi durian / Nutella

1) Letakkan sekeping crepe. Bahagian yg dimasak di atas yg licin di bawah.
2) Letakkan creme custard di tengah2 kemudian lapis dgn isi durian/nutella
3) Tutup kembali lapisan dgn creme custard
4) Lipat crepe menjadi empat segi/bantal
5) Buat sehingga kulit crepe habis. Boleh sejukkan crepe dlm freezer sebelum makan. Lagi sedap? :)

Yeah,ni la Durian Crepe filling custard hasil tangan ena!! hehe.. 
 Durian n Chocolate Crepe of mine.. :)

Ok selamat mencuba! (^_^)


**sumber gambar from pacik Google except the last 2 pic is mine**

No comments:

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute