Thursday, December 20, 2012

RESEPI DURIAN CREPE N CHOCOLATE CREPE.. :)

Assalamualaikum..

La ni demam Durian Crepe tengah melanda 1 Malaysia! haha.. Gitu ayat nak gempak je! T__________T Yela kalo dulu orang sebok dgn Macaroon den Pavlova sekarang orang sebok cari Durian Crepe..X caya cuba tgk kat Fb tiap hari mesti ade je orang up cite pasal Durian Crepe kan?? :) Kat stall Sumptuous Dessert The Garden tu kalo dah petang2 alamatnye habis dah. Rm10 6 ketul dlm 1 pek rase makan 1 pek x cukup kan.hehe.. Ena pun x paham nape orang dok gile2 sgt la ni. Maybe sebab tengah in kekdahnye. Coz kalo ikutkan Durian Crepe ni dah lame ade juz version n nama beza. Like kat Sweet Chat Cafe namanye Durian Pancake same goes to Duvet Klcc.. Tapi rasa totally same lembut, gebu n ofcoz rase durian!hahaha..
Sape yg x tau lagi ape tu Durian Crepe ni la rupanye..:)
Tukar kaler hijau pun ok..Nak kaler pink?? Takde masalah!hehe..
 Yg ni plak Durian Pancake Sweet Chat Cafe
 Gebu2, comey2 ni Durian Pancake Duvet Klcc

Asyik beli je Durian Crepe ni apa kata tiz time korang buat sendiri. Actually x susah mane pun plus puas ati coz dapat makan byk2! bahaha.. 1 adunan ni bole dpt lebih kurang 20 biji Durian Crepe. But depends on size k.. :) N ena gak buat Chocolate Crepe coz some people x mkn durian kan. Chocolate Crepe ni bahan2 ena buat same like Durian Crepe. Beza ena tambah serbuk koko+milo n filling Chocolate Nutella. Ohh, lupa plak kalo biasa orang buat Durian Crepe guna filling whipped cream kan tapi ena guna filling custard. Coz ena x gemar susu plus muak la.hehe.. So sape2 nak try version filling custard bole la.hehe.. Let's masak-masak! :)

RESEPI DURIAN CREPE  N CHOCOLATE CREPE

2 cawan tepung gandum
3 biji telur (2 biji if gred A)
400ml santan (2 kotak santan)
100ml air (1/2 cawan)
Secubit garam
1 sudu kecil essence vanilla
1 sudu kecil pewarna/serbuk kuning telur 
**utk Chocolate Crepe tukar pewarna/serbuk kuning telur ke serbuk koko + 1 sudu kecil milo

Cara-cara:
- Guna hand/stand mixer or kalo takde guna blender pun bole. Campurkan semua bahan dalam 1 bekas bersih dan pukul dgn hand/stand mixer or kisar. Pukul/blend sehingga adunan sebati. Kemudian tapis adunan, x nak ade beketul2 ye..
- Panaskan non-stick pan bole letak butter/planta sket. Agak2 dah panas letak 1 senduk adunan tadi pastu kasi goyang pan korang tu. Bukan suh goyang inul nak bagi rata lor..hehe..
- Masak sehingga bahagian bawah adunan kekuningan. Jgn sampai rentung ok.. =p Nak pastikan adunan dah masak senang je, tengok adunan bahagian atas ade buble2/gelombong2 tu tandanye dah masak. Den kasi angkat n buat adunan yg lain sampai habis.

Filling
1 cawan susu cair
2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
1 biji kuning telur
Isi durian secukupnye
**utk Chocolate Crepe tukar isi durian kpd Nutella

Cara-cara:
- Satukan semua bahan custard kecuali isi durian, kisar hingga filling sebati. Kemudian tapis ke dlm periuk kecil n masak dgn api kecil hingga adunan menjadi kental. Sejukkan seketika.

Cara Penyediaan:
- Kepingan crepe
- Krim Custard
- Isi durian / Nutella

1) Letakkan sekeping crepe. Bahagian yg dimasak di atas yg licin di bawah.
2) Letakkan creme custard di tengah2 kemudian lapis dgn isi durian/nutella
3) Tutup kembali lapisan dgn creme custard
4) Lipat crepe menjadi empat segi/bantal
5) Buat sehingga kulit crepe habis. Boleh sejukkan crepe dlm freezer sebelum makan. Lagi sedap? :)

Yeah,ni la Durian Crepe filling custard hasil tangan ena!! hehe.. 
 Durian n Chocolate Crepe of mine.. :)

Ok selamat mencuba! (^_^)


**sumber gambar from pacik Google except the last 2 pic is mine**

Monday, December 17, 2012

SYU E-DAY!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah semalam selamat bejalan majlis pertunangan/E-day one of my bff Syu.. :) Ena amik cuti since jumaat coz ade family matter sekali.. E-day Syu buat kat uma n sume uruskan sendiri. Mula2 x nak buat mini pelamin last2 her aunty voluntary nak. Pucuk di cita ulam mendatang la kan..Chewah beperibahasa plak dah.ehehe.. Mekap plak ena n zati yg buatkan. Bukan pro pun ni sume kes conteng2..haha.. Siap mekap zati n mimi tunggu kat luar utk setting tempat. Ena dpt tugas kena jd pengapit syu..Adoi x pasal2 kena je.selamat la syu ni bff tau! T__T Rombongan lelaki dtg pas zuhur so majlis mula around pukul 2.. X nak cite banyak  jom layan pics! :)

 de beautiful syu.. :)
 make up done by me n zati.. ok ke??
 next will ur turn mimi! ;)
 Pengapit yg tesepit! bahaha.. T__________T
 Future MIL sarung cincin..
 us! :)

tayang cincin nampak...tau la kn..
mood : where's my ring??!! ^^
  
photo props..telebih rajin buat..hehe
 
 Tuan tanah inter frame dgn cik darah manis..hehe.. Utk my beloved bff Syu congrats! Im happy 4 u.. :')



Thursday, December 13, 2012

SETAHUN SUDAH BERLALU..

Assalamualaikum..

12.12.12 genap setahun keje dgn company skrg.. Setahun sudah berlalu x sangka mampu betahan even kalo ikutkan dah lama angkat kaki.. *ye,itu serius!* Ni la yg dinamakan 'kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yg tentukan..'.. Yup,totally agree wif dat.. Alhamdulillah pas macam2 dugaan turun naik dlm keje now company makin ok. Ena harap n doa semoga tahun baru 2013 nnt company akan lebih dimurahkn rezeki n segala masalah dpt diselesaikan. Company dlm proses buka branch baru kat Medan, Indonesia. Ena ade minta tukar sana x tau la nape mulut ni tetiba ringan g minta transfer.. Gila dah kot!bahaha.. Kalo confirm dpt transfer plg lewat by Feb 2013 ena fly to Medan. But again kalo ade rezeki n kena pk semasak2nya.. Solat istikharah perhaps.. :) Xde ape lagi ena harapkan selain Allah panjang umur ena agar dpt bebakti pd mak n family. Dimurahkan rezeki coz plan nk amik kereta tapi x yakin.. Kereta pentingkan sekarang lagi2 keje cam ena x tentu masa. Serius kadang2 malu asyik tumpang orang or minta tlg org. Pada hal org tau kita bole ade kete sendr.. Hmm,bole ke eh.?? Ya Allah permudahkan dan lapangkan hati ku..Tiada lain yg ku harapkan hanya pada-Mu..

Monday, December 10, 2012

3...

Assalamualaikum..

Arini 10/12/12 patutnye tahun ke 3.. It should b 3.!! :') Utk kamu 1437.. :')

Friday, December 7, 2012

ALLAH KNOWS.....

Assalamualaikum..

Allah knows what the best 4 us..Nothing more to compare or regret. As long as u work hard also never give up. Soon u will find your own way.. :')

::Gudbyetou::




 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute