Wednesday, November 28, 2012

Monday, November 26, 2012

3 TAHUN..AL-FATIHAH..

Assalamualaikum..

Arini rase gloomy sgt2. Pegi keje pun x semangat je rase ape orang kate penangan 'monday blues'..huu.. Semlm x bole tido dtg keje mate bengkak. I miss my dad damn much! *ok,airmata jatuh lagi..* Arini 26/11/2012 genap arwah abah pergi 3 tahun. Rase macam baru sgt arwah takde. Masih tengia-ia kat telinga arwah panggil nama ena.. :') Kali ni ena gagal lagi utk x menangis. Rindu sgt kat abah. Honestly family ena bukan jenis mesra yg salu hug n kiss each other. But bukan bemakna kami x ngam. Juz kalo boleh diputarkan waktu ena teringin nak salam, peluk abah kuat2 n say.. 'adik syg abah sgt2 n adik bangga ade abah..'..Tapi tu semua xkan tejadi. Now ape yg mampu hanya doakan kesejahteraan abah di sana. Kalo rindu tatap gambar abah n bila ade kesempatan ziarah 'rumah' abah.. :') InsyaAllah selagi ena benyawa ena akan ingat semua pesan abah n i gonna make u proud of me! Itu janji adik bah.. Tenang di sana abah.. Adik syg abah! Al-fatihah..



Thursday, November 22, 2012

KFC DAN RESEPI SATE..

Assalamualaikum..

Arini nak buat entry sekali harung.hehe.. Al-kisah ena dr minggu lepas teringin sgt nk makan KFC..Tekak ena bese2 je bukan ngidam benda mahal2 ena kan cheapskate!bahaha.. Antara KFC dgn McD ena prefer KFC coz ena x gemar burger. So xde masalah nak boikot McD! =p So ajak housemate g makan dorang x nak. Tengah malam semalam pkl 12 lebih ena merengek nak gak KFC. Kebetulan housemate nak kuar so mntk tlg dia belikn. Tunggu dia balik dekat pkl 2 pagi. Time tu mane la selera nak mkn tambah plak dgn mengantoknye. Penyudahnye KFC tu ena bawak g ofis pagi ni baru mkn. Gigih x gigih la kan pagi2 mkn KFC.. Tapi takpe janji perot kenyang! T__________T

Ok cite pasal Sate/satay plak minggu lepas time balik cuti kat Rawang ena buat sate sendiri sebabnye daging korban aritu byk lagi. Takde sape masak coz mak kan g haji ena balik Rawang mak baru balik Mekah la. So arini nak share resepi sate.. Moh kte cuba ye.. :)

RESEPI SATE AYAM/DAGING

Bahan2:
1kg isi ayam/daging - potong kiub
*5 batang serai
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*4 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
3 sudu serbuk kunyit
1 sudu garam
1-2 cawan gula pasar
*bahan utk dikisar
Lidi sate 

Cara2:
1) Potong kiub isi ayam/daging saiz lebih kurang 1 inci. Jgn tebal sgt susah nak masak nanti. Cuci bersih dan toskan.
2) Gaul ayam/daging dgn semua bahan kisar, kunyit, garam dan gula. Perap 1 jam lagi best kalo perap semalaman.
 3) Cucuk 3-4 kiub ayam/daging pada lidi. 
 4) Bakar guna pemanggang sate dlm 10 minit. Sedia utk di makan. Sedap mkn dgn kuah kacang.

Hasilnya x dpt tunjuk coz dah selamat dlm perot!haha.. Ktorang makan x guna kuah kacang pun. Makan camtu je dats y ena letak gula banyak coz bila sate manis x mkn dgn kuah pn dah sedap.hehe.. Selamat mencuba! :)

Tuesday, November 20, 2012

CUKUP UNTUK INI..

Assalamualaikum..


Belum sampai gaji baru duit dah nyawa2 ikan. Gamaknya bila membeli ikut sedap tekak! haha.. Padan muka utk diri sendiri. Syabas! T____________T Tapi takpe janji puas ati coz beli guna hasil penat lelah bekerja. Ok agak poyo di situ! ;p Alah bukan ena beli ape lagi pun lame gak tak shopping since 'perkara' itu. huu.. Jom tengok hasil rembatan ena utk bulan ni..*pergh,gaya macam shopping kat Europe!*
Sling beg Nose..Murah sajok rm69.90 after less 40% beli sebab tribal print tengah in kekdahnye.huu.. Flat sandal Nose jugak rm39.90 pun after less 50%..X pernah2 ena beli sandal nipis camtu maybe bekenan dgn beads bling2 tu.kahkah.. Ok ena beli barang2 less je..X mampu nak beli new item! bahaha.. T_________T Last but not least Fujifilm Instax Mini 7s plus 20 pcs film rm238..Dapat harga tu pas bff ena fiza google sape jual paling murah. Gigih x gigih la kan.haha.. Fiza beli area Maju Junction.. Alhamdulillah 1 lagi wishlist dah berjaya. Padahal murah je pun tapi kalo bukan golongan ada2 tetap pk 8x bila nak beli. Tak gitu?? :)

Ingatkan last dah rupanya  ade lagi belian tambahan.. *cover line sgt!* Ena beli few make up stuff from Elianto. Beli foundation brush, 4 eyeshadow, eyeshadow chasing, eyeshadow primer n lipstick. Total rm105.50 but again dapat diskaun so bayar juz rm75.50. Sangat2 bebaloi belian bulan ini. Semua diskaun nampak sgt ko ni cheapskate ena! Bahaha.. Jangan pelik ye kawan2 nape sume ade diskaun coz fyi now dah start YES (Year End Sale) until 1 Jan 2013. So kawan2 grab peluang ni k! :) Actually beli make up ni pun bila memikirkan bff ena Syuhada mintak tolong make up kan dia betunang. Macam pro je kan.huu..

Disebabkan ena dah overspend so cukup untuk ini saje tiz month. Ena kena saving sesgt ni coz next month nak g Jakarta-Bandung kot. Mati la ikat perut start makan megi!

P/s: Ade sape2 nak sponsor x?? tehihihi..

Friday, November 16, 2012

SALAM MAAL HIJRAH 1434

Assalamualaikum..

Salam Jumaat salam Maal Hijrah juga kawan2.. Alhamdulillah masih dipanjang usia utk mengharungi kehidupan. Vavavaaaa ayat sgt skema! T______________T Kalo tahun sebelum ni secara jujur tahun paling perit sepanjang 24 tahun. Mungkin bagi orang ujian utk ena tu biasa2 saje tapi pada ena yg berusia 24 tahun ujian itu sgt berat. Kadang2 rase x tetanggung n tetanya kenapa Allah uji ena sebegini hebat. Orang lain hanya boleh melihat n memberi nasihat but again 'berat mata memandang berat lagi bahu memikul'. Tahun baru ni ena x letak harapan tinggi juz berdoa Allah sentiasa bersama dgn ena dan terus tabah. Apa yg ade dlm doa ena ialah mak n family dpt maafkn ena. Ena akan betanggungjwb. Kadang2 detak hati kecil ni juga ckp 'semoga ade keajaiban'..

Bila saat kita merasa keseorangan, percayalah yang sebenarnya kita tidak keseorangan kerna Dia sentiasa ada dengan kita dalam suka atau duka..

Friday, November 9, 2012

TIADA RASA..

Assalamualaikum..

Salam Jumaat kawan2 sekailan.. Semalam sape tengok last episode Julia Tv3? Siyes touching kot cerita ni lagi2 bila bukan happy ending. Ni x kalo cerita mesti nak ala2 Cinderella ending cerita mesti kena couple tu hidup together happily ever after. Bagi ena baru macam cerita real yela kan dlm kehidupan sebenar mane ade yg bestnye ade gak ending cite x hepi.. Like cerita cinta ade gak kan putus tgh jalan.. Eh, eh macam cite hal sendiri je! hahaha.. (^_~) Neway time tunggu Julia abis ena tgk dgn housemate so sempat la buat andaian sendiri cite ending camne. Sorang kawan ena kate last nanti Julia kawin juga dgn Amir sebab wife dia Ain mati mase bersalin. Sorang lagi kate Julia mati then anak dia bagi kat ex-husband Azwan utk jaga. Sorang lagi pulak cakap tak kisah la ending camne janji mesti happy ending!hehe..T__________T Ena pulak memang dah bajet cerita ni xkan happy ending sebabnye ena nak something yg related dgn kehidupan sebenar? Bole?? Boleh kan jugak n finally tu la endingnye! :) Memang touching kan ending dia. Rata2 yg orang ena tanya semua cakap touching kot n kesian kat Julia. But bagi ena better 4 her even ni lakonan je. Just imagine cerita ni true story ena x nak la Julia kawin dgn Amir even dia mampu sebab kesian Ain wife dia. Memang betul poligami dibenarkan tapi kalau boleh elak, jauhkan la ye. Hanya perempuan paham perasaan perempuan. Tak salah jadi single mother dr hidup bermadu tapi merana kemudian hari. Lagi pun Julia ade kerjaya bagus n she can develop her own life without men. N ena support tindakan Julia utk pindah ke oversea. Baik kite pergi jauh2 dari duduk dekat2 dgn orang bole beri effect or kite beri effact. Karang kalau jadi pape kite juga disalahkan.huu.. Sometimes bad things can turn out to another good things for other people.. Am i rite?? :) 

Lagi satu kan dalam cerita Julia ni jugak lagu dalam tu sangat2 la kena. 1st lagu Cukup cukup sudah by Nirwana Band. 2 nd lagu Tiada Rasa duet by Aliff Razali n Ika Nabella Af6.. Now housemate dok nyanyi lagu tiada rasa tu. Bila dengar betul2 lagu tu memang sangat menusuk kalbu.. Memang la menusuk kalbu sebab ko tengah jiwa kacau ena! bahaha.. larikkkk....

TIADA RASA

Tiada rasa di antara kita
Kau dan aku bersama bahagia
Mencuba tuk merasakan cinta
Tapi tak ku rasa

Tak percaya kau tak rasa cinta
Dan kau biar ku tertanya
Getar rasa seakan sengsara
Nafas tak terhela

Bila rasa tanpa ada cinta
Hanya kita tanpa kata kata
Biarlah cerita tentang kita
Teman saja

Kita mungkin tak harus bersama
Dalam rasa yang bernama cinta
Kuncilah sayang tak bermakna
Teman saja

Tak percaya kau tak rasa cinta
Dan kau biar ku tertanya
Getar rasa seakan sengsara
Nafas tak terhela

Tak percaya kau tak rasa cinta
Dan kau biar hatiku tertanya





Thursday, November 8, 2012

TAK CIUM BAU SYURGA..PUTUSKAN TALI SILATURRAHIM..

Assalamualaikum..

Kawan2 pernah x korang rase bila behadapan dgn seseorang yg boleh memberikan kesan dlm hidup korang rase x nak jumpe orang tu lagi.. Or dalam kate lain korang rase baik putuskan hubungan silaturrahim/tali persaudaraan dgn dia. Tak kire la dgn adik beradik, saudara sepupu sepapat, kawan2, musuh or maybe ur ex-gf/bf.. Secara jujurnye ena sendiri ade tepk camtu. Manusia kan bila dlm keadaan emosi x stabil lagi2 tengah marah rase kalau behadapan dgn orang camni mati hidup balik pun x nak kan.hehe.. Amboi jauh betol pk..huu.. T_______________T Bila dah kembali waras,haha waras ko! =p biasanye kite akan pk balik betul ke tindakan kite tu..Rite? :)

Cam ena sendiri bila kena behadapan dgn orang yg beri impak dlm hidup especially bad influence ena rase nak buat2 x kenal, x nak tegur or paling baik putuskan terus hubungan dgn dia.. Tapi bila nak buat camtu ena rase cam x patut plak. N i got the reason y..  

"Tidak ada dosa yg lebih layak dipercepat hukumannya di dunia, dan apa yg dipersiapkan Allah baginya di akhirat daripada tindakan kezaliman dan memutuskan hubungan silaturrahim"
(Hadith Riwayat Ibnu Majah dan Tarmizi)

Yeah, s a muslim ena kena pegang kpd perkara ni.. Ingatlah tak cium bau syurga barang siapa yg memutuskan tali siturrahim.. Nauzubillah.. Minta dijauhkan drpd perkara sebegini..Even nafsu jahat ni kate better putuskan terus dgn orang yg menyakitkan ati ni dari perlu bepura-pura. Yeah, kalau ikut akal logik memang begitu lebih mudah tapi mengikut agama ade cara yg lebih baik..

Sesungguhnya tidak rugi jika kita sentiasa mempererat tali siturrahim, kerana ia menyebabkan dilapangkan rezeki dan dipanjangkan umur. Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud:
"Sesiapa yg ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan usianya, hendaklah ia memelihara hubungan silaturrahim"
(Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

See simple kan kawan2.. Bila mane nafsu jahat ni pk nak putuskan hubungan silaturrahim dgn 'dia,dia dan dia' cepat2 lah beristigfar..InsyaAllah perkara ni tidak akan terjadi.. Kerna sesungguhnya tidak cium bau syurga barang siapa yg memutuskan tali silaturrahim..

Oleh itu ena dgn ni x jadi nak putuskan hubungan silaturrahim dgn 'dia,dia dan dia' itu.. Ena percaya kamu juga sama seperti yg lain sering melakukan kekhilafan antara sedar atau tidak. Mungkin selepas ini ena x lagi menghubungi kamu tapi tu x bermakna kamu dilupakan. Cukuplah sekadar ena mendengar khabar  kamu dari yg lain dan melihat kamu dr jauh. Kamu dikenang dlm doa. Dan ena tetap anggap kamu sahabat terbaik ena dunia akhirat walaupun kini mungkin ena dah takde nilai pada mata kamu. Jangan risau ena sudah maafkan kamu. N i know deep inside ur heart i still the one who u love most. Apa yg dah berlaku hanya aku, kamu dan Allah yg tahu.. 

"Barang siapa bersabar dan memaafkan, sungguh yg demikian itu termasuk dlm perbuatan yg mulia"
(Surah asy-Syura [42]:43)

p/s: Ingat kawan2, tak cium bau syurga kalau putuskan hubungan silaturrahim.. Peringatan utk diri sendiri juga.. :)






Wednesday, November 7, 2012

Saturday, November 3, 2012

ALAHAI PERAGUT..

Assalamualaikum..

Kejadian ni baru berapa jam je jadi. Kire masih panas..hahaha.. *bajet artis sgt!*.. Ceritanya begini.. sedang ena ..hah sedang kau..haha.. ok2 back to the story.. sedang ena drive kete nak g opis kat Hentian Kajang nun ena ade ade nampak sorang mamat@peragut ni tiba2 je belari melintas jalan. Time ni x pk lain lagi coz dat time ujan gerimis so bajet mamat ni x nak basah la kekdahnya..But den time lalu depan kedai ena nampak mamat ni belari masuk dalam restoran menuju ke belakang. Lari bukan slow2 kire ala2 tgh marathon gitu. Ok time ni dah rase something.. Fyi laluan ni kire kanan shop lot so memang boleh nampak jelas la kan.. Ena terus jela drive kete even dah rase lain. Sampai la depan opis nak parking kete tetiba lagi sekali mamat ni muncul baik punya sampai telanggar. Actly opis ena corner lot sebelah ade lorong so mamat ni kuar dari lorong tu la. Ena bajet mamat ni tadi lari dalam restoran terus kuar ke belakang tu yg tembus lorong ni. Ena punya tekejut sampai menggigil2. Mamat tu dah tegolek kat bawah. Dalam hati dah cuak mati ke mamat ni.. Ena still dalam kete dok pk ape nak buat den nampak mamat ni bangun. Ingat dia nak marah ena ke kan sekali kau dia terus lari lagi. Dah sgt pelik apahal mamat ni lari. Ape masalah kau sekarang?? Musykil, musykil.. Lagi pelik coz dia lari ke arah tebing yg penuh dgn semak samun ala2 hutan gitu. Ena dlm kete ni dok perati je ape dia nak buat. Pk gak dia nk terjun tebing tu ke? n yes dia terjun! Oh my, memang something mamat ni. Ena dlm kete cam tekaku jap. Siyes rase takut sgt. Den depan kete ena ni dtg sorang polis belari2 dgn sorang lelaki kepale bedarah2. Polis tu tanya mane peragut tadi, ena dari dlm kete menjerit la cakap dah lari terjun semak sambil tangan tunjuk2..Time ni jgn ckp la perasaan tu becampur2. Mamat tu peragut kot! Huwaaa trauma!  Tapi rase lega jugak coz ena tak betol2 langgar peragut tu. Bayangkan la kalau ena drive laju rase mau melambung peragut tu. Tak pasal2 esok kuar berita "seorang peragut mati dilanggar seorang wanita bla bla bla...."haha.. Bila ingat kepala peragut tu bedarah ena pk bukan sebab ena telanggar tapi sebab kena belasah dgn org dia ragut tu. Hah, padan muka! =p Pape pun tetap rase trauma..
Alahai peragut..
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute