Monday, October 29, 2012

AL-FATIHAH..

Assalamualaikum..

Salam Aidiladha semua. Macam biasa ena salu telambat wish kan.hehe.. Maaf ye kali ni memang keadaan tak mengizinkan coz something happen. Wan @ nenek sebelah abah meninggal rabu lepas 24 Oktober 2012 bersamaan 2 hari sebelum raya haji. Ena rasa ralat sikit coz tak sempat jumpa arwah wan. Ena dah plan rabu amik half day then on the way balik Rawang terus singgah hospital Selayang ziarah wan. Fyi wan masuk wad selasa malam. Tapi apakan daya dah tertulis wan meninggal masa ena tengah drive balik. Dalam kete mesej Dila cousin ena tanya keadaan wan then Dila reply bagitau wan dah takde. Tekejut sgt time tu drive kete pun tak tentu arah rasa dengan jalan jem teruk. Bayangkan dari Bangi ke Selayang satu jam setengah patut tak sampai 40 minit pun. Menangis gak la dlm kete. Call adik beradik bagitau pastu boleh plak hp abis bateri. Adoi lagi laju la airmata ni turun. Time tu ena pk nak cepat sampai je.. Sampai hospital terus g bilik jenazah, makngah maksu paklang n sepupu ena ramai gak ade. Dalam setengah jam ena gerak balik Rawang dulu sementera tunggu jenazah sampai kat uma mamak@uncle. Sepanjang jalan balik ena rase lost sgt rase macam satu semangat dah hilang. Dgn mak takde tgh buat haji. Hmm, raya haji memang ade cerita utk ena. Kalau 3 tahun lepas arwah abah pergi tinggalkan kami sehari sebelum raya haji tahun ni wan pulak pergi. Raya ena memang takde sambutan. Kat uma tinggal sensorang lagi rase sunyi buatkan ena rindu 'dia'. Kalau dulu time ena sedih 'dia' dgn ena sekarang tak lagi. Dia takde utk ade sebelah ena bagi kata2 semangat. Tetiba rase sakit sangat. Ena di duga lagi. Duhai hati sabarlah. Allah tahu apa yg tebaik utk kau Ena. Janji Allah itu pasti...

Al-Fatihah utk arwah wan n abah. Semoga roh mereka dicucuri rahmat. R.I.P.. :')

Saturday, October 20, 2012

10 PERKARA LELAKI PERLU TAHU TENTANG PEREMPUAN..

Assalamualaikum..

Org kate perempuan ni sukar difahami betul ke? Hmm,mungkin betul. Sebab ena sendiri kadang2 mulut tak selari dgn hati.. Ok make it short arini ena nak share dgn korang especially para lelaki di luar sana.. Eh jap ade ke lelaki baca blog picisan ena ni??hahaha.. Lantak la ena tetap nak share jugak! T__________T

Untuk para lelaki mungkin penyataan di bawah boleh membantu anda utk lebih memahami perempuan.. Yg ni juz ikut pandangan ena. Mungkin ade yg x setuju but again it juz from my p.o.v.. So cikedouttttt.!!!!!!

10 PERKARA LELAKI PERLU TAHU TENTANG PEREMPUAN..
 
1) Cerewet
Bukan cerewet/fussy x tentu pasal tapi kan perempuan ni kalo bole sume nak perfect. Sebab tu la kadang2 perempuan ni jadi cerewet. Contoh paling mudah time shopping alahai bejanggut mane2 lelaki yg ikut gf shopping. Nak pilih baju satu macam nak beli emas. Dia punya belek mak oii kalah Qc! haha..

2) Cinta
Perempuan salu kalah bab cinta. Tak pecaya?? Sila pecaya!haha.. Bagi ena cinta orang perempuan ni kadang2 bole jadi melampau. Sebab tu perempuan jugak jadi bodoh ikut je ape lelaki kata.. Contoh time becinta bukan main kalo bf kate sume ikut kalo mak ayah cakap jenuh la nak ikut.huhuhu.. Sadis!

3) Korban
Sebab cinta jugak perempuan sanggup bekorban. Bab ni ade baik n buruk. Yg baik perempuan sanggup bekorban ketepikan diri sendiri demi orang dia sayang. Tak kisah la utk family or pape. Jadi x best bila telebih bekorban tu yg jadi kes banyak budak perempuan lari ikut g Lombok. Sume sebab kes ''syg selasih hamba lurutkan,buang emak buang saudara kerana kasih hamba turutkan''.. Puiii.!! Sok2 dah hidup susah kat sane baru la sebok cari mak ayah minta tolong bawak balik..haha.. Ok ni tak lawak ini realiti..huu

4) Manja
Perempuan mane x manja?? Takya nak bohong la.Perempuan even yg ala2 tomboy/pengkid tetap perempuan yg fitrahnya bejiwa halus. So secara semulajadi memang perasaan utk dimanja dibelai tu agak tinggi. Bukan manja pada lelaki je tetapi manja dgn semua org. Kadang2 ade yg over manja tu gedik namanye! ;p

5) Sensitif
Dah kate jiwa halus tu yg sikit2 nak sentap.haha.. Cik abang sume jgn la tekejut kalo perempuan asal tengok cite hindustan je menangis, kena marah sket tarik muncung, tak dapat benda dia nak merajuk.. Dak kate pun senstitif. Banyak kan besabar bro.. Betabah la!

6) Prihatin
Salu amik tahu keadaan sekeliling ala2 amik berat. Sebab tu perempuan salunya kepochi! haha..

7) Ikhlas
No doubt about it. Sebab tu orang suka amik kesempatan.. :)

8) Akal
Perempuan Allah cipta dgn 9 nafsu 1 akal tebalik dgn lelaki. Jadinya perempuan salu ikutkan hati dari lojik akal. Contoh perempuan ni bila becakap ikut sedap mulut je lagi2 kalo tengah marah. Nasib la sape kena sembur tu..hehe

9) Materialistik
Ini fitrah manusia bukan perempuan je k. Semua org kalo boleh nak hidup mewah/senang kalo dibagi pilihan rite. Lagi la perempuan yg nak cari calon suami. Perempuan ni bukan ape dorang lebih kepada jaminan. Kalo dapat calon yg beduit tu selamat la hidup kononnya. Tapi pecaya la sekali perempuan tu dah cinta mati dgn lelaki dia tak kisah lelaki tu beduit or not. Semua dia tolak tepi. Tak pecaye sudah! huh..

10) Perempuan = Lelaki
Tak suka didesak, tak suka tekongkong, ada ego sendiri sama macam lelaki jugak. Keras kepala tapi macam kerak nasi je.hehe.. Kalo kena cara insyaAllah mudah dibentuk.

Tu la 10 perkara tentang perempuan lelaki perlu tahu yg ena bole share. Bole la jadikan panduan kalo rase beguna ye..


Note: Bukan semua perempuan seperti dinyatakan di atas. Mungkin ade segelintir yg bebeza. Nama pun manusia rambut sama hitam hati lain2.. Tapi rambut ena memang tak hitam. Eh!





Friday, October 19, 2012

RINDU..

Assalamualaikum..

Mak baru pas call ena.. Hmm, siyes rindu sgt dgn mak. Dah sebulan x jumpa. Now mak dah selamat berada kat tanah suci Mekah. Umrah pun siap buat dah tunggu nak abiskan sume rukun haji. InsyaAllah next week selesai la. X sabar nak tunggu mak balik12/11 ni! Sedih sket coz buzday mak next khamis tak dapat sambut. Plus dat day jugak ikut kalender islam arwah abah genap 3 tahun hijrah. Arwah pegi 1 day b4 raya haji. Dat day mak mesti sedih but i alwez pray mak akan kuat.. i know she will! Ramai kate beruntung sape tunai haji tahun ni sbb tiz ye aidiladha jatuh hari jumaat. Rezeki kan.. :) Ena doakan mak sentiasa sihat dan dapat jalankan ibadah haji dgn sempurna sekaligus dpt haji mabrur.. Rindu mak! :')

Friday, October 12, 2012

BODOHNYA AKU.!!

Assalamualaikum para penghuni syurga.. :)

Ececeh mentang2 jumaat terus salam pun islamik jgk.hehe..  Ena baca entry ni terus rasa besalah dtg dlm diri.. Siyes rase diri ni kerdil sgt. Subhanallah.. Ampunkan aku ya Allah. Sesungguhnya aku leka dgn nikmat dunia. Berikan aku kesempatan utk mencari syurga-Mu.. Amin

Perkara yg baik tak salah di kongsi bersamakan so ena nak share lagi entry best ni. Ena copy dari www.seindahcintaislam.blogspot.com . Kredit to them!

MINAT DENGAN CERITA NOVEL, DRAMA, MOVIE? PERNAH TAK TERFIKIR MACAMNI?

Cerita dalam novel setebal kamus dewan,
aku boleh habiskan, siap ada koleksi novel lagi...

Bila ada cerita (filem) baru keluar kat panggung,
sanggup aku habiskan duit ke panggung wayang...

Cerita drama bersiri, sanggup aku tunggu episode seterusnya dengan sabar sehingga tamat....

Tak cukup dengan itu, aku download pula dari internet...

Tapi jika ditanya cerita apa dalam SURAH YASIN, sepatah haram aku tak tahu...
makna surah Fatihah pun belum tentu lagi...

BODOHNYA AKU...!!!
padahal dah lebih 10 tahun duk ulang baca


Thursday, October 11, 2012

CEMBURU POSITIF

Assalamualaikum wbt..

Nape eh ade org ni kalo tgk org lain hepi sket, senang sket, mewah sket mesti nak rase cemburu?? Wait2, bukan semua tp sebilangan even ena sendiri pun ade rase macam tu jgk. Contoh paling senang bila tgk kawan sendiri pakai cantik2 lagi2 kalo barang mewah tetiba rase camni ---> wah, mesti mahal ni mane dia dpt duit eh??rasenye dia ni bese2 je.mampu ke?? Hahh camtu la kadang2 detak hati ini..Cewahhh.. klise sgt ayat! T_______T 

Tapi tula kenyataan. But try to make it positive! Macam mane?? Bagi ena rase tu yg kite boleh kategorikan sbg cemburu or ade yg kate iri hati @ phd..huu.. Sebenarnya sume yg negatif ni kite bole turn jd yg baik. Cemburu? Nape perlu cemburu sedangkan kite tahu kite pun bole jadi seperti dia. Kalo kite rase dia pada hakikatnya nampak tak mampu jadi seperti itu tapi dia berjaya juga cuba kaji mengapa.. Jangan nak negatif je. Ntah2 dia ikat perut ke nak pakai designer brand. Jgn cepat nak judge org, x baik ok.. So kalo dia bole nape tidak kite kan yg penting usaha..Cemburu ni boleh jadi yg positif. Like zaman sekolah dulu kite cemburu tgk kawan2 boleh skor dlm exam. Bila rase tercabar kite pun usaha sungguh2 nak beat dorg. Kan dah jadi cemburu yg positif.. :)

Moral of the story --> Jangan suke judge org! Kalo nak sesuatu usaha..Simple! :)

::Kadang bila tgk org hepi kite sendiri akan jd hepi lebih2 lg kalo org tu kte syg::

Tuesday, October 9, 2012

MAK BAPAK TOLONG JANGAN BUAT BEGINI.!!!!

Assalamualaikum..

Dok opis tengah refresh otak jenguk jap blog ni. Memang abis 'refresh' otak! hahaha.. Moh kawan2 layan gambar2 ni. Ena amik dari blog www.akustressgiler.blogspot.com . Cikedouttttt...

AMARAN : MAK BAPAK DI LARANG TIRU AKSI INI!!!












 Hahaha..lawak kan gambar2 ni. Awat la ade mak pak yg 'giler' camni??hahaha.. Cian anak2 mereka.. (,'')

Friday, October 5, 2012

CINTA HARUS MEMILIKI...

Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayangmu yang menawan

Sekuat ku mencoba
Melupakanmu kasih
Lalu Mengapa ku tak sanggup

Pre Chorus:
Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Selamanya

Chorus:
Ku tak percaya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa?
Hati terasa sakit

Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Oh…

Chorus:
Ku tak percaya kita
Terpisah karena berbeda
Ku cuma berdiri kaku hampa
Kau didakap mesra si dia
Semuanya pudar tak bermaya

Kau tinggalkanku memujamu
Ibarat suria hilang cahaya

Chorus:
(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
(Cintaku) atau batas kebebasanmu itu
                                                                                     Takkan ku ulangi

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2011/09/anuar-zain-cinta-harus-memiliki-lirik.html#ixzz206a8meZb
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute