Tuesday, August 14, 2012

KUIH DAN MERCUN TAK BOLE DI PISAHKAN! (^_~)

Assalamualaikum wbt..

Tajuk entry takle blah kan! hahaha... Tapi memang betul pun. Bila time puasa nak raya ni dua benda mesti ada kuih n mercun. Walau pun... Dua2 dr fmly bebeza! tehihihi.. Masing2 mesti ade kuih faberet rite?? Cam ena honestly tak bape gemar makan biskut moden. Ena prefer makan kuih2 tradisional. Ececeh.. Meh tgk ape ena suke makan. Nanti korg share2 la korang suke ape plak k..

1) Cornflake Madu
Biasa every year ena buat sendiri biskut cornflake ni coz senang je pun. N abg ena yg no 2 suke sgt kalo buat awal alamatnya b4 raye dia dah setelkan! hehe..

2) Almond London
Ena suke almond london sebab coklat n badam.if not x makan jgk. Dats y ena x gemar kuih2 moden juz dua jenis ni ena bole masuk.hehe..

3) Batang Buruk
Kuih faberet ni! Serdak2 dia tu la wat feeling sgt time mkn. Peringatan: Jgn becakap masa makan biskut ni nescaya tesembur2 la.. ^^

4) Bahulu
Kuih ni rase sekarang bila2 pun bole dpt xya tunggu raya lagi. Ena suke bila dapat cicah dgn milo or teh o panas. Uit, nikmat! (^_~)

5) Rempeyek/Tumpi Kacang Dhal
Kalo org lain maybe prefer yg kacang tanah+ikan bilis tapi ena sukeeeee kacang dhal! Sedap makan sambil layan tv! ^^

6) Tat Kelapa
Hah,kuih ni mesti ramai x penah makan n tengok. Korang mesti tau tat nenas je kan.hehe.. Tat kelapa ni kuah tradisional orang Bengkulu/Bangkahulu yg ade kat Kg Sg Choh, Rawang or kawasan2 lain. So kuih ni agak rare la kan. Rase lemak2 manis n dalam inti kelapa. Sape nak rase kuih ni meh datang raya uma ena. Konfem dpt rase! :)

MERCUN

Masuk bab mercun plak siyes teringat zaman kanak-kanak. Mesti korang sume pun dulu2 main mercun gak paling tak pun bunga api n mercun pop-pop pop yeyeah! hehehe.. Dulu pas je buka terus kuar uma bawa lilin sebatang semangat terus g main mercun. Uma ena plak bejiran dgn uma sepupu2 so ape lagi pas buka salu kumpul kat laman uma nak main mercun. Ena punya stok mercun salu abg2 la supply tu yg untung ade 3 org abg.hehe.. Tapi ena xdela havoc cam abg2. Dorg siap bole main meriam buluh ok! Huishh nak gugur jantung.. Ena paling kuat pun main mercun mancis, bola, naga, gasing n thunderclap. Lain dari tu x berani.. =,=' Jom tgk rupa mercun tu kot2 ade yg x knal.hehe..

1) Mercun Mancis
 Senang nak main ni cara dia macam kite nyalakan mancis.hehe..

2) Mercun Bola
Mercun ni kecik je tapi bunyi mak aii, bingit!

3) Mercun Naga
Feveret ena ni. Pas bakar sumbu terus lambung ke atas nanti time meletup cantik! kalo meletup kat tapak lg cantik tapi hazab. hahaha..

4) Mercun Gasing
Mercun ni cantik kot bila meletup bepusing2 cam gasing n ala2 bunga gitu.. ^^

6) Thunderclap
Thunderclap ni best coz dia tebakar menuju ke udara. Ceh, ayat menuju tu.hehe.. Tp betul la kn dah agak2 tinggi kat langit tu dia pun meletop pop pop..  Actually ade kenangan dgn thunderclap ni abg ena penah salah tuju abis meletop kat ampai baju. Nasib la time malam ade kain2 buruk je. If not selamat... =,='

7) Bunga api
 Yg ni konfem korang sume main kan. Paling suke bunga api warna warni...

8) Mercun Pop Pop
Pop pop budak umur setahun pun bole main! x mencabar langsung tp item wajib kalau main mercun kan.hehehe..

8) Mercun KLCC@Firework

Sape terasa cam nak sambut ala2 tahun baru 0r merdeka sure ade la  mercun klcc ni. Tapi tu yg beli bukan budak kecik tapi taraf badak2 budak! hahaha.. Yela mercun klcc 25 shot rase dlm rm50 mane la anak2 mampu. So bapak la belikan.. Time ni pale naik teleng dah coz tedongak2 tengok langit nun. Kat kampung ena malam raya dah cam pesta belawanan-lawan la dgn jiran 1 kampung firework sape paling gempak.. (^_~)

Ok ni la kisah kuih n mercun memang tak bole dipisahkan time raya ni kan. Bak kate P.Ramlee ibarat lagu dan irama. Gitu... ^^
















No comments:

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute