Tuesday, July 31, 2012

DOA ORANG TERANIAYA..

Assalamualaikum wbt..

Kwn2 korg percaya tak kadang2 walaupun kebenaran baik utk kita tahu tapi sometime kita berharap lebih baik kita x tahu. Betol x? Yes, same goes to me. Now ena percaya terima la hakikat walaupun kebenaran itu sukar utk diterima. So ape kena mengena dgn tajuk entry?haha.. Sebab ena baru kebenaran sebuah hakikat bahawa ena telah tertipu n paling perit sekali ena teraniaya. Apa buat ena bertambah kesal+sedih hal ini melibatkan family sekali. Hmm,rase down sgt skrg. Rase ena ni anak berguna sampai ena terdetik dlm hati berdoa pada Allah.. Ya Allah kalau aku tak mampu bahagiakan ibu ku,keluarga ku. Cukuplah sekadar aku tidak menyusahkan mereka.. :'( Sampai tahap camtu sekali. Ena takle cite lebih2, byk hati kena jaga. Cuma ena rasa teraniaya yg memang teraniaya. Ena berdoa utk mereka yg menganiaya ena tu semoga Allah balas balik sume kejahatan mereka. Ena tak halalkan dunia akhirat. N ena yakin doa org teraniaya dimakbulkan Allah. Utk kamu yg jahat menganiaya org sedar lah.. What goes around comes around!


Ya Allah perkenankan la doa hamba-Mu yg teraniaya ini.. Amin..

Doa orang yang teraniaya

1. Mohon pada Allah, untuk menggantikan penipuan dan sebagainya dengan rezeki yang lebih baik dan bertambah-tambah. Baca " Allahuma ajurni fi musibati, wakh lufli khairan minha ". Sangat mujarab bagi orang-orang yang dizalimi dan cepat pula dapat jawapan dari Allah.

ATAU .......

2. Sebutkan doa di dalam bahasa kita " Ya Allah. Mereka ini ( sebut nama mereka ) zalim pada aku. Aku mohon balasan yang setimpal ke atas mereka. Serta bantulah aku keluar dari kesusahan ini. " Juga mujarab.

ATAU .....

3. Biarkan Allah balas mereka di Padang Mahsyar. Tuntut dari Allah segala pahala mereka dan minta Allah campakkan dosa-dosa kita pada mereka. Mereka akan kekal memikul dosa kita dan menerima balasan buat selama-lamanya.


41 comments:

ekin said...

salam .
semoga cik ena tabah ea menghadapi segala dugaan dalam bulan puasa ini :)
btw, sya ad terjumpa pasal entri mngenai jpa dekat post sblum ni http://hajatsaya.blogspot.com/2011/06/biasiswa-jpa-punya-cerita.html
jdi sy nak tanye sedikit ni,kalau kita dpt jpa,kita akan terikat dgn jpa kan bila dh abis degree nnt ? mksud sy kita akan dikenakan tmpoh bkerja dgn kerajaan utk tempoh yg trntentu.
jadi,jpa memang akan sediakan kerja ke bila kita dh abis degree nnt ?

ekin said...

maaf sebab tnye kat entri nih,,,sy tgh cari sesiapa shj yg pnh mnjadi pemggang biasiswa jpa ni..nk tnye pengalaman ;D

cik ENA said...

Wslm..
Sori ye cik ekin sbb lambat bls.bape arini dah x on9.. So far kalo ikut agreement mmg kte terikat dgn gov.tu pun kalo kte dipanggil bekeje la.dpt scholar jpa bukan jaminan kte dpt keje gov tau.ikut nasib jgk kena isi spa cam bese.juz kalo dpt 1st degree jpa ade sediakn progrm khas.. n x silap if lepas setahun grad jpa x pggl keje mean kte dah x terikat kontrak.n jika dipanggil kte ade kontrak 2-4 thn depends on scholar.nak tau lbh details tgk kt webst jpa/call.x pun salu time final year studnt jpa akan dgr taklimat dr officer jpa..

Marina Monroe @Nanie said...

Salam ziarah,

Mohon share doa diatas. Ribuan terima kasih..
Wasallam

byt afiqa said...

salam.. mohon share doa nie ye..
thank you sis!

cik ENA said...

Waalaikumsalam..
Silakan puan..Trm ksh kembali..:)

cik ENA said...

Waalaikumsalam..
ur most welcum..silakan dik.. :)
tq jgk singgah..

Anonymous said...

no. 3 tu mmg best !

cik ENA said...

bedoa utk kebaikan kte sume ye.. amin.. :)

Sean Mohamad said...

salam, dari awal tahun saya dia niaya dan difitnah dalam kelas, hinggakan dipulau. sudah hampir setahun keadaan nie berlarutan, saya dah mula rasa lemah dan x bermaya dengan keadaan nie.

Darweena said...

Salam..
I would like to share also...
It's so good to find this do'a as i'm so stressed up now..
A lot of people seems to have 'two -face' and back-stabbing.
All i do is recite the do'a above and remember what Morrie Schwartz said "Turn on the faucet. Wash yourself with the emotion. It won’t hurt you. It will only help. If you let the fear inside, if you pull it on like a familiar shirt, then you can say to yourself, “All right, it’s just fear. I don’t have to let it control me. I see it for what it is."

Anonymous said...

Semoga cik ena tabah.. sye pun sedang diuji sebgitu hingga hampir penceraian masoh dlm kes moga allah membalas kezaliman org ketiga sekiranya perhubungan kami terputus

cik ENA said...

wslm..
awk jgn putus bedoa n give up ye..sume yg jadi ujian Allah Allah..doa org teraniaya terus sampai pd Allah..kuatkan semangat..ingat janji Allah itu pasti dan Dia sentiasa dgn kita.. :)

cik ENA said...

Wslm..
Tq Darweena..That's good coz u have spirit to fight back. Whatever they do just ignore them. Soon they will b turn off. People like 'that' for me just like a wind,come n goes.. Allah always b with person who keep calm n patient..Doa is the best weapon! :)

cik ENA said...

Trm kasih ya.. Sy doakan awk juga tabah utk hadapi ujian Allah..Doa byk2 ye..Amin.. :)

Anonymous said...

cik ena , pada masa ini doa ini saya mohon dr Allah.Mmg sakit bila di tipu, semoga kita sama- sama memperolehi keadilan .Amin

cik ENA said...

ye btol tu.kte yg kena dan kte yg rase..insyAllah Allah itu maha Pengasih..teruskan bedoa.. :)

Nurul said...

Nak share juge ye.. Trime kaseh.. Semoga Allah memberikan kebaikan berlipat kali ganda untuk awk :)

cik ENA said...

Sama2 Nurul.. Trm ksh juga utk doa awk.Amin.. :)

Anonymous said...

Mohon izin pakai du'a tu..
Thank You, sis..

cik ENA said...

Silakan..
Ur most welcum.. :)

Macy Humaira said...

ya Allah. setiap kali berdoa, doa sangat moga Allah redhakan hati dlm mhadapi dugaan. tapi masa sama, bila kenangkan, rasa ya Allah, Kau berikan balasan yg setimpal pada mereka yg menganiaya..

bila berkata memang mudah, tapi ya Allah hati.. susahnya nak buat seperti tak ada apa yg berlaku..

cik ENA said...

betul tu cik humairah.. kadang2 mulut kte je kate redha sedangkn hakikat hati ni masih belum terima. tp xpela sekurang2nya kte berusaha utk trm sume dugaan Allah berikan kn? :) insyAllah niat yg baik Allah pemudahkan.yg pentg kita kena ikhlas n sabar byk2..

anyss said...

Assalamualaikum,
Aminnn. semoga cepat makbulnya

cik ENA said...

Waalaikumsalam..
mudah-mudahan Allah makbulkan..
Tq.. Amin.. :)

hamba teraniaya said...
This comment has been removed by the author.
hamba teraniaya said...

Mohon doa ni dishrekn tq :)

Tersiksa said...

Salam. Semoga doa ini dimakbulkan. Saya telah ditipu tetapi masih mengenangkannya. Hidup kini tidak menentu. Mohon doakan supaya saya segera pulih dan orang yang mempermainkan saya itu diberi balasan yang setimpalnya. Amin.

cik ENA said...

@hamba teraniaya
silakan.. :)

@tersiksa
W'slm.. Amin mudah-mudahanan Allah makbulkan. Sy doakn awak sentiasa dirahmati Allah. bykkan besabar n muhasabah diri ye.. :)

Lufias Inazna said...

Saat ni saya jugak memerlukan doa ini.. Semoga Allah makbulkan doa hambanya yang teraniaya.. Ameen..

Lufias Inazna said...

Saat ni saya jugak memerlukan doa ini.. Semoga Allah makbulkan doa hambanya yang teraniaya.. Ameen..

cik ENA said...

semoga Allah makbulkan.. bersabar ye awak.. :)

Anonymous said...

terjadi perkara yg sama pd sy..malah mungkin lebih teruk. terima kasih cik ena krn kongsikan doa yg membuat kn hati n diri sy rs terbela keadilannya..smoga Allah merahmati diri saudari...

Anonymous said...

terjadi perkara yg sama pd sy..malah mungkin lebih teruk. terima kasih cik ena krn kongsikan doa yg membuat kn hati n diri sy rs terbela keadilannya..smoga Allah merahmati diri saudari...

cik ENA said...

utk kamu, terima kasik kembali. inshaAllah Allah sentiasa bersama dgn org yg sabar. :)

Anonymous said...

boleh juga tgk kat blog tuahdesa blog situ ade doa uyk org dianaya.

Anonymous said...

Saya dianaya oleh suami dan adik ipar. Mereka cuba menegangkan benang yang basah dan meletakkan kesalahan di atas bahu saya. Saya cuba bersuara tapi ditegah agar tidak memanjangkan masalah. Saya berdoa agar allah bukakan jalan serta tunjukkan kebenaran walaupun pahit untuk saya telan. Saya redha.

Anonymous said...

Salmmm.. tq ena kongsikan doa d atas brsama. Perit sangat bila ad mnusia yg sntiasa ambil ksemptan d atas kebaikan, kelembutan yg akhirnya kita yg mnjadi mangsa. Yang baik dh hilang,tapi yang sebaliknya kalau tersilap sikit padah jadinya.

salmiah said...

Terimakasih cik ena kerana sharing doa ini.Memang sgt mujarab.Saya telah mendapat jawapan dr Allah swt dengan sangat cepat.

cik ENA said...

utk ketiga2 anonymous sama2.. ena doakn anda ber3 sentiasa dlm lindungan Allah dan diberikan kekuatan. Amin..

to salmiah: terima kasih kembali. Alhamdulillah.. :)

Anonymous said...

saya pun tgh sedih..rsa teraniaya dgn org skeliling yg bias.

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute