Sunday, April 22, 2012

LAKSA SEMPOI..

Assalamualaikum.!! :D

Arini ni ena nk share dgn korg sume cara nak masak laksa.Salu kte dok beli je kan ape kate korg try buat sendr.X susah pun kalo korg ikut step ena bagi insyAllah menjadi la laksa tu!hehe.. ok dh sedia kertas n pen? *gaya ala2 chef wan..*

Bahan2: (hidangan utk 5-6 org makan)
1 bungkus laksa -celur dgn air panas
1 kg ikan sardin/kembung
3 sudu cili giling/boh
6 biji cili merah besar -kisar
2 biji bawang besar -kisar
5-6 ulas bawang putih -kisar
1/2 inci lengkuas -ketuk
1 inci belacan -kisar
1 sudu gula melaka
7-8 asam keping
Bunga kantan 2 batang -belah 4
Daun kesum seikat
Garam n gula secukup rasa
 Ulaman:
Telur -rebus
Timun -potong panjang2
1 biji bawang besar -potong bulat nipis
Limau nipis -belah 2

Cara-cara:
1) Rebus ikan dgn gula melaka,garam,asam keping, n lengkuas hingga empuk.Asing tulang n kisar isi ikan guna air rebusan tadi. Part ni ena buang tulang ikan je kepale ikan ena mesin sekali..
2) Tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masuk ikan yg telah dikisar tadi
3) Masukkan air lebihan rebusan ikan.Tambah air jika terlalu pekat.
4) Masukkan bunga kantan n daun kesum. Perasakan dgn garam n gula. Masak hingga mendidih.
5) Siap bole dihidang besame bahan ulaman.Nak kick telah cili potong n perah limau nipis.Sure terangkat!haha..

Ok dh tau resipi mesti try tau.Nampak cam susah tapi senang je.X caye try test tgk.. ^^



No comments:

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute