Thursday, December 20, 2012

RESEPI DURIAN CREPE N CHOCOLATE CREPE.. :)

Assalamualaikum..

La ni demam Durian Crepe tengah melanda 1 Malaysia! haha.. Gitu ayat nak gempak je! T__________T Yela kalo dulu orang sebok dgn Macaroon den Pavlova sekarang orang sebok cari Durian Crepe..X caya cuba tgk kat Fb tiap hari mesti ade je orang up cite pasal Durian Crepe kan?? :) Kat stall Sumptuous Dessert The Garden tu kalo dah petang2 alamatnye habis dah. Rm10 6 ketul dlm 1 pek rase makan 1 pek x cukup kan.hehe.. Ena pun x paham nape orang dok gile2 sgt la ni. Maybe sebab tengah in kekdahnye. Coz kalo ikutkan Durian Crepe ni dah lame ade juz version n nama beza. Like kat Sweet Chat Cafe namanye Durian Pancake same goes to Duvet Klcc.. Tapi rasa totally same lembut, gebu n ofcoz rase durian!hahaha..
Sape yg x tau lagi ape tu Durian Crepe ni la rupanye..:)
Tukar kaler hijau pun ok..Nak kaler pink?? Takde masalah!hehe..
 Yg ni plak Durian Pancake Sweet Chat Cafe
 Gebu2, comey2 ni Durian Pancake Duvet Klcc

Asyik beli je Durian Crepe ni apa kata tiz time korang buat sendiri. Actually x susah mane pun plus puas ati coz dapat makan byk2! bahaha.. 1 adunan ni bole dpt lebih kurang 20 biji Durian Crepe. But depends on size k.. :) N ena gak buat Chocolate Crepe coz some people x mkn durian kan. Chocolate Crepe ni bahan2 ena buat same like Durian Crepe. Beza ena tambah serbuk koko+milo n filling Chocolate Nutella. Ohh, lupa plak kalo biasa orang buat Durian Crepe guna filling whipped cream kan tapi ena guna filling custard. Coz ena x gemar susu plus muak la.hehe.. So sape2 nak try version filling custard bole la.hehe.. Let's masak-masak! :)

RESEPI DURIAN CREPE  N CHOCOLATE CREPE

2 cawan tepung gandum
3 biji telur (2 biji if gred A)
400ml santan (2 kotak santan)
100ml air (1/2 cawan)
Secubit garam
1 sudu kecil essence vanilla
1 sudu kecil pewarna/serbuk kuning telur 
**utk Chocolate Crepe tukar pewarna/serbuk kuning telur ke serbuk koko + 1 sudu kecil milo

Cara-cara:
- Guna hand/stand mixer or kalo takde guna blender pun bole. Campurkan semua bahan dalam 1 bekas bersih dan pukul dgn hand/stand mixer or kisar. Pukul/blend sehingga adunan sebati. Kemudian tapis adunan, x nak ade beketul2 ye..
- Panaskan non-stick pan bole letak butter/planta sket. Agak2 dah panas letak 1 senduk adunan tadi pastu kasi goyang pan korang tu. Bukan suh goyang inul nak bagi rata lor..hehe..
- Masak sehingga bahagian bawah adunan kekuningan. Jgn sampai rentung ok.. =p Nak pastikan adunan dah masak senang je, tengok adunan bahagian atas ade buble2/gelombong2 tu tandanye dah masak. Den kasi angkat n buat adunan yg lain sampai habis.

Filling
1 cawan susu cair
2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
1 biji kuning telur
Isi durian secukupnye
**utk Chocolate Crepe tukar isi durian kpd Nutella

Cara-cara:
- Satukan semua bahan custard kecuali isi durian, kisar hingga filling sebati. Kemudian tapis ke dlm periuk kecil n masak dgn api kecil hingga adunan menjadi kental. Sejukkan seketika.

Cara Penyediaan:
- Kepingan crepe
- Krim Custard
- Isi durian / Nutella

1) Letakkan sekeping crepe. Bahagian yg dimasak di atas yg licin di bawah.
2) Letakkan creme custard di tengah2 kemudian lapis dgn isi durian/nutella
3) Tutup kembali lapisan dgn creme custard
4) Lipat crepe menjadi empat segi/bantal
5) Buat sehingga kulit crepe habis. Boleh sejukkan crepe dlm freezer sebelum makan. Lagi sedap? :)

Yeah,ni la Durian Crepe filling custard hasil tangan ena!! hehe.. 
 Durian n Chocolate Crepe of mine.. :)

Ok selamat mencuba! (^_^)


**sumber gambar from pacik Google except the last 2 pic is mine**

Monday, December 17, 2012

SYU E-DAY!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah semalam selamat bejalan majlis pertunangan/E-day one of my bff Syu.. :) Ena amik cuti since jumaat coz ade family matter sekali.. E-day Syu buat kat uma n sume uruskan sendiri. Mula2 x nak buat mini pelamin last2 her aunty voluntary nak. Pucuk di cita ulam mendatang la kan..Chewah beperibahasa plak dah.ehehe.. Mekap plak ena n zati yg buatkan. Bukan pro pun ni sume kes conteng2..haha.. Siap mekap zati n mimi tunggu kat luar utk setting tempat. Ena dpt tugas kena jd pengapit syu..Adoi x pasal2 kena je.selamat la syu ni bff tau! T__T Rombongan lelaki dtg pas zuhur so majlis mula around pukul 2.. X nak cite banyak  jom layan pics! :)

 de beautiful syu.. :)
 make up done by me n zati.. ok ke??
 next will ur turn mimi! ;)
 Pengapit yg tesepit! bahaha.. T__________T
 Future MIL sarung cincin..
 us! :)

tayang cincin nampak...tau la kn..
mood : where's my ring??!! ^^
  
photo props..telebih rajin buat..hehe
 
 Tuan tanah inter frame dgn cik darah manis..hehe.. Utk my beloved bff Syu congrats! Im happy 4 u.. :')



Thursday, December 13, 2012

SETAHUN SUDAH BERLALU..

Assalamualaikum..

12.12.12 genap setahun keje dgn company skrg.. Setahun sudah berlalu x sangka mampu betahan even kalo ikutkan dah lama angkat kaki.. *ye,itu serius!* Ni la yg dinamakan 'kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yg tentukan..'.. Yup,totally agree wif dat.. Alhamdulillah pas macam2 dugaan turun naik dlm keje now company makin ok. Ena harap n doa semoga tahun baru 2013 nnt company akan lebih dimurahkn rezeki n segala masalah dpt diselesaikan. Company dlm proses buka branch baru kat Medan, Indonesia. Ena ade minta tukar sana x tau la nape mulut ni tetiba ringan g minta transfer.. Gila dah kot!bahaha.. Kalo confirm dpt transfer plg lewat by Feb 2013 ena fly to Medan. But again kalo ade rezeki n kena pk semasak2nya.. Solat istikharah perhaps.. :) Xde ape lagi ena harapkan selain Allah panjang umur ena agar dpt bebakti pd mak n family. Dimurahkan rezeki coz plan nk amik kereta tapi x yakin.. Kereta pentingkan sekarang lagi2 keje cam ena x tentu masa. Serius kadang2 malu asyik tumpang orang or minta tlg org. Pada hal org tau kita bole ade kete sendr.. Hmm,bole ke eh.?? Ya Allah permudahkan dan lapangkan hati ku..Tiada lain yg ku harapkan hanya pada-Mu..

Monday, December 10, 2012

3...

Assalamualaikum..

Arini 10/12/12 patutnye tahun ke 3.. It should b 3.!! :') Utk kamu 1437.. :')

Friday, December 7, 2012

ALLAH KNOWS.....

Assalamualaikum..

Allah knows what the best 4 us..Nothing more to compare or regret. As long as u work hard also never give up. Soon u will find your own way.. :')

::Gudbyetou::




Wednesday, November 28, 2012

Monday, November 26, 2012

3 TAHUN..AL-FATIHAH..

Assalamualaikum..

Arini rase gloomy sgt2. Pegi keje pun x semangat je rase ape orang kate penangan 'monday blues'..huu.. Semlm x bole tido dtg keje mate bengkak. I miss my dad damn much! *ok,airmata jatuh lagi..* Arini 26/11/2012 genap arwah abah pergi 3 tahun. Rase macam baru sgt arwah takde. Masih tengia-ia kat telinga arwah panggil nama ena.. :') Kali ni ena gagal lagi utk x menangis. Rindu sgt kat abah. Honestly family ena bukan jenis mesra yg salu hug n kiss each other. But bukan bemakna kami x ngam. Juz kalo boleh diputarkan waktu ena teringin nak salam, peluk abah kuat2 n say.. 'adik syg abah sgt2 n adik bangga ade abah..'..Tapi tu semua xkan tejadi. Now ape yg mampu hanya doakan kesejahteraan abah di sana. Kalo rindu tatap gambar abah n bila ade kesempatan ziarah 'rumah' abah.. :') InsyaAllah selagi ena benyawa ena akan ingat semua pesan abah n i gonna make u proud of me! Itu janji adik bah.. Tenang di sana abah.. Adik syg abah! Al-fatihah..



Thursday, November 22, 2012

KFC DAN RESEPI SATE..

Assalamualaikum..

Arini nak buat entry sekali harung.hehe.. Al-kisah ena dr minggu lepas teringin sgt nk makan KFC..Tekak ena bese2 je bukan ngidam benda mahal2 ena kan cheapskate!bahaha.. Antara KFC dgn McD ena prefer KFC coz ena x gemar burger. So xde masalah nak boikot McD! =p So ajak housemate g makan dorang x nak. Tengah malam semalam pkl 12 lebih ena merengek nak gak KFC. Kebetulan housemate nak kuar so mntk tlg dia belikn. Tunggu dia balik dekat pkl 2 pagi. Time tu mane la selera nak mkn tambah plak dgn mengantoknye. Penyudahnye KFC tu ena bawak g ofis pagi ni baru mkn. Gigih x gigih la kan pagi2 mkn KFC.. Tapi takpe janji perot kenyang! T__________T

Ok cite pasal Sate/satay plak minggu lepas time balik cuti kat Rawang ena buat sate sendiri sebabnye daging korban aritu byk lagi. Takde sape masak coz mak kan g haji ena balik Rawang mak baru balik Mekah la. So arini nak share resepi sate.. Moh kte cuba ye.. :)

RESEPI SATE AYAM/DAGING

Bahan2:
1kg isi ayam/daging - potong kiub
*5 batang serai
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*4 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
3 sudu serbuk kunyit
1 sudu garam
1-2 cawan gula pasar
*bahan utk dikisar
Lidi sate 

Cara2:
1) Potong kiub isi ayam/daging saiz lebih kurang 1 inci. Jgn tebal sgt susah nak masak nanti. Cuci bersih dan toskan.
2) Gaul ayam/daging dgn semua bahan kisar, kunyit, garam dan gula. Perap 1 jam lagi best kalo perap semalaman.
 3) Cucuk 3-4 kiub ayam/daging pada lidi. 
 4) Bakar guna pemanggang sate dlm 10 minit. Sedia utk di makan. Sedap mkn dgn kuah kacang.

Hasilnya x dpt tunjuk coz dah selamat dlm perot!haha.. Ktorang makan x guna kuah kacang pun. Makan camtu je dats y ena letak gula banyak coz bila sate manis x mkn dgn kuah pn dah sedap.hehe.. Selamat mencuba! :)

Tuesday, November 20, 2012

CUKUP UNTUK INI..

Assalamualaikum..


Belum sampai gaji baru duit dah nyawa2 ikan. Gamaknya bila membeli ikut sedap tekak! haha.. Padan muka utk diri sendiri. Syabas! T____________T Tapi takpe janji puas ati coz beli guna hasil penat lelah bekerja. Ok agak poyo di situ! ;p Alah bukan ena beli ape lagi pun lame gak tak shopping since 'perkara' itu. huu.. Jom tengok hasil rembatan ena utk bulan ni..*pergh,gaya macam shopping kat Europe!*
Sling beg Nose..Murah sajok rm69.90 after less 40% beli sebab tribal print tengah in kekdahnye.huu.. Flat sandal Nose jugak rm39.90 pun after less 50%..X pernah2 ena beli sandal nipis camtu maybe bekenan dgn beads bling2 tu.kahkah.. Ok ena beli barang2 less je..X mampu nak beli new item! bahaha.. T_________T Last but not least Fujifilm Instax Mini 7s plus 20 pcs film rm238..Dapat harga tu pas bff ena fiza google sape jual paling murah. Gigih x gigih la kan.haha.. Fiza beli area Maju Junction.. Alhamdulillah 1 lagi wishlist dah berjaya. Padahal murah je pun tapi kalo bukan golongan ada2 tetap pk 8x bila nak beli. Tak gitu?? :)

Ingatkan last dah rupanya  ade lagi belian tambahan.. *cover line sgt!* Ena beli few make up stuff from Elianto. Beli foundation brush, 4 eyeshadow, eyeshadow chasing, eyeshadow primer n lipstick. Total rm105.50 but again dapat diskaun so bayar juz rm75.50. Sangat2 bebaloi belian bulan ini. Semua diskaun nampak sgt ko ni cheapskate ena! Bahaha.. Jangan pelik ye kawan2 nape sume ade diskaun coz fyi now dah start YES (Year End Sale) until 1 Jan 2013. So kawan2 grab peluang ni k! :) Actually beli make up ni pun bila memikirkan bff ena Syuhada mintak tolong make up kan dia betunang. Macam pro je kan.huu..

Disebabkan ena dah overspend so cukup untuk ini saje tiz month. Ena kena saving sesgt ni coz next month nak g Jakarta-Bandung kot. Mati la ikat perut start makan megi!

P/s: Ade sape2 nak sponsor x?? tehihihi..

Friday, November 16, 2012

SALAM MAAL HIJRAH 1434

Assalamualaikum..

Salam Jumaat salam Maal Hijrah juga kawan2.. Alhamdulillah masih dipanjang usia utk mengharungi kehidupan. Vavavaaaa ayat sgt skema! T______________T Kalo tahun sebelum ni secara jujur tahun paling perit sepanjang 24 tahun. Mungkin bagi orang ujian utk ena tu biasa2 saje tapi pada ena yg berusia 24 tahun ujian itu sgt berat. Kadang2 rase x tetanggung n tetanya kenapa Allah uji ena sebegini hebat. Orang lain hanya boleh melihat n memberi nasihat but again 'berat mata memandang berat lagi bahu memikul'. Tahun baru ni ena x letak harapan tinggi juz berdoa Allah sentiasa bersama dgn ena dan terus tabah. Apa yg ade dlm doa ena ialah mak n family dpt maafkn ena. Ena akan betanggungjwb. Kadang2 detak hati kecil ni juga ckp 'semoga ade keajaiban'..

Bila saat kita merasa keseorangan, percayalah yang sebenarnya kita tidak keseorangan kerna Dia sentiasa ada dengan kita dalam suka atau duka..

Friday, November 9, 2012

TIADA RASA..

Assalamualaikum..

Salam Jumaat kawan2 sekailan.. Semalam sape tengok last episode Julia Tv3? Siyes touching kot cerita ni lagi2 bila bukan happy ending. Ni x kalo cerita mesti nak ala2 Cinderella ending cerita mesti kena couple tu hidup together happily ever after. Bagi ena baru macam cerita real yela kan dlm kehidupan sebenar mane ade yg bestnye ade gak ending cite x hepi.. Like cerita cinta ade gak kan putus tgh jalan.. Eh, eh macam cite hal sendiri je! hahaha.. (^_~) Neway time tunggu Julia abis ena tgk dgn housemate so sempat la buat andaian sendiri cite ending camne. Sorang kawan ena kate last nanti Julia kawin juga dgn Amir sebab wife dia Ain mati mase bersalin. Sorang lagi kate Julia mati then anak dia bagi kat ex-husband Azwan utk jaga. Sorang lagi pulak cakap tak kisah la ending camne janji mesti happy ending!hehe..T__________T Ena pulak memang dah bajet cerita ni xkan happy ending sebabnye ena nak something yg related dgn kehidupan sebenar? Bole?? Boleh kan jugak n finally tu la endingnye! :) Memang touching kan ending dia. Rata2 yg orang ena tanya semua cakap touching kot n kesian kat Julia. But bagi ena better 4 her even ni lakonan je. Just imagine cerita ni true story ena x nak la Julia kawin dgn Amir even dia mampu sebab kesian Ain wife dia. Memang betul poligami dibenarkan tapi kalau boleh elak, jauhkan la ye. Hanya perempuan paham perasaan perempuan. Tak salah jadi single mother dr hidup bermadu tapi merana kemudian hari. Lagi pun Julia ade kerjaya bagus n she can develop her own life without men. N ena support tindakan Julia utk pindah ke oversea. Baik kite pergi jauh2 dari duduk dekat2 dgn orang bole beri effect or kite beri effact. Karang kalau jadi pape kite juga disalahkan.huu.. Sometimes bad things can turn out to another good things for other people.. Am i rite?? :) 

Lagi satu kan dalam cerita Julia ni jugak lagu dalam tu sangat2 la kena. 1st lagu Cukup cukup sudah by Nirwana Band. 2 nd lagu Tiada Rasa duet by Aliff Razali n Ika Nabella Af6.. Now housemate dok nyanyi lagu tiada rasa tu. Bila dengar betul2 lagu tu memang sangat menusuk kalbu.. Memang la menusuk kalbu sebab ko tengah jiwa kacau ena! bahaha.. larikkkk....

TIADA RASA

Tiada rasa di antara kita
Kau dan aku bersama bahagia
Mencuba tuk merasakan cinta
Tapi tak ku rasa

Tak percaya kau tak rasa cinta
Dan kau biar ku tertanya
Getar rasa seakan sengsara
Nafas tak terhela

Bila rasa tanpa ada cinta
Hanya kita tanpa kata kata
Biarlah cerita tentang kita
Teman saja

Kita mungkin tak harus bersama
Dalam rasa yang bernama cinta
Kuncilah sayang tak bermakna
Teman saja

Tak percaya kau tak rasa cinta
Dan kau biar ku tertanya
Getar rasa seakan sengsara
Nafas tak terhela

Tak percaya kau tak rasa cinta
Dan kau biar hatiku tertanya





Thursday, November 8, 2012

TAK CIUM BAU SYURGA..PUTUSKAN TALI SILATURRAHIM..

Assalamualaikum..

Kawan2 pernah x korang rase bila behadapan dgn seseorang yg boleh memberikan kesan dlm hidup korang rase x nak jumpe orang tu lagi.. Or dalam kate lain korang rase baik putuskan hubungan silaturrahim/tali persaudaraan dgn dia. Tak kire la dgn adik beradik, saudara sepupu sepapat, kawan2, musuh or maybe ur ex-gf/bf.. Secara jujurnye ena sendiri ade tepk camtu. Manusia kan bila dlm keadaan emosi x stabil lagi2 tengah marah rase kalau behadapan dgn orang camni mati hidup balik pun x nak kan.hehe.. Amboi jauh betol pk..huu.. T_______________T Bila dah kembali waras,haha waras ko! =p biasanye kite akan pk balik betul ke tindakan kite tu..Rite? :)

Cam ena sendiri bila kena behadapan dgn orang yg beri impak dlm hidup especially bad influence ena rase nak buat2 x kenal, x nak tegur or paling baik putuskan terus hubungan dgn dia.. Tapi bila nak buat camtu ena rase cam x patut plak. N i got the reason y..  

"Tidak ada dosa yg lebih layak dipercepat hukumannya di dunia, dan apa yg dipersiapkan Allah baginya di akhirat daripada tindakan kezaliman dan memutuskan hubungan silaturrahim"
(Hadith Riwayat Ibnu Majah dan Tarmizi)

Yeah, s a muslim ena kena pegang kpd perkara ni.. Ingatlah tak cium bau syurga barang siapa yg memutuskan tali siturrahim.. Nauzubillah.. Minta dijauhkan drpd perkara sebegini..Even nafsu jahat ni kate better putuskan terus dgn orang yg menyakitkan ati ni dari perlu bepura-pura. Yeah, kalau ikut akal logik memang begitu lebih mudah tapi mengikut agama ade cara yg lebih baik..

Sesungguhnya tidak rugi jika kita sentiasa mempererat tali siturrahim, kerana ia menyebabkan dilapangkan rezeki dan dipanjangkan umur. Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud:
"Sesiapa yg ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan usianya, hendaklah ia memelihara hubungan silaturrahim"
(Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

See simple kan kawan2.. Bila mane nafsu jahat ni pk nak putuskan hubungan silaturrahim dgn 'dia,dia dan dia' cepat2 lah beristigfar..InsyaAllah perkara ni tidak akan terjadi.. Kerna sesungguhnya tidak cium bau syurga barang siapa yg memutuskan tali silaturrahim..

Oleh itu ena dgn ni x jadi nak putuskan hubungan silaturrahim dgn 'dia,dia dan dia' itu.. Ena percaya kamu juga sama seperti yg lain sering melakukan kekhilafan antara sedar atau tidak. Mungkin selepas ini ena x lagi menghubungi kamu tapi tu x bermakna kamu dilupakan. Cukuplah sekadar ena mendengar khabar  kamu dari yg lain dan melihat kamu dr jauh. Kamu dikenang dlm doa. Dan ena tetap anggap kamu sahabat terbaik ena dunia akhirat walaupun kini mungkin ena dah takde nilai pada mata kamu. Jangan risau ena sudah maafkan kamu. N i know deep inside ur heart i still the one who u love most. Apa yg dah berlaku hanya aku, kamu dan Allah yg tahu.. 

"Barang siapa bersabar dan memaafkan, sungguh yg demikian itu termasuk dlm perbuatan yg mulia"
(Surah asy-Syura [42]:43)

p/s: Ingat kawan2, tak cium bau syurga kalau putuskan hubungan silaturrahim.. Peringatan utk diri sendiri juga.. :)






Wednesday, November 7, 2012

Saturday, November 3, 2012

ALAHAI PERAGUT..

Assalamualaikum..

Kejadian ni baru berapa jam je jadi. Kire masih panas..hahaha.. *bajet artis sgt!*.. Ceritanya begini.. sedang ena ..hah sedang kau..haha.. ok2 back to the story.. sedang ena drive kete nak g opis kat Hentian Kajang nun ena ade ade nampak sorang mamat@peragut ni tiba2 je belari melintas jalan. Time ni x pk lain lagi coz dat time ujan gerimis so bajet mamat ni x nak basah la kekdahnya..But den time lalu depan kedai ena nampak mamat ni belari masuk dalam restoran menuju ke belakang. Lari bukan slow2 kire ala2 tgh marathon gitu. Ok time ni dah rase something.. Fyi laluan ni kire kanan shop lot so memang boleh nampak jelas la kan.. Ena terus jela drive kete even dah rase lain. Sampai la depan opis nak parking kete tetiba lagi sekali mamat ni muncul baik punya sampai telanggar. Actly opis ena corner lot sebelah ade lorong so mamat ni kuar dari lorong tu la. Ena bajet mamat ni tadi lari dalam restoran terus kuar ke belakang tu yg tembus lorong ni. Ena punya tekejut sampai menggigil2. Mamat tu dah tegolek kat bawah. Dalam hati dah cuak mati ke mamat ni.. Ena still dalam kete dok pk ape nak buat den nampak mamat ni bangun. Ingat dia nak marah ena ke kan sekali kau dia terus lari lagi. Dah sgt pelik apahal mamat ni lari. Ape masalah kau sekarang?? Musykil, musykil.. Lagi pelik coz dia lari ke arah tebing yg penuh dgn semak samun ala2 hutan gitu. Ena dlm kete ni dok perati je ape dia nak buat. Pk gak dia nk terjun tebing tu ke? n yes dia terjun! Oh my, memang something mamat ni. Ena dlm kete cam tekaku jap. Siyes rase takut sgt. Den depan kete ena ni dtg sorang polis belari2 dgn sorang lelaki kepale bedarah2. Polis tu tanya mane peragut tadi, ena dari dlm kete menjerit la cakap dah lari terjun semak sambil tangan tunjuk2..Time ni jgn ckp la perasaan tu becampur2. Mamat tu peragut kot! Huwaaa trauma!  Tapi rase lega jugak coz ena tak betol2 langgar peragut tu. Bayangkan la kalau ena drive laju rase mau melambung peragut tu. Tak pasal2 esok kuar berita "seorang peragut mati dilanggar seorang wanita bla bla bla...."haha.. Bila ingat kepala peragut tu bedarah ena pk bukan sebab ena telanggar tapi sebab kena belasah dgn org dia ragut tu. Hah, padan muka! =p Pape pun tetap rase trauma..
Alahai peragut..

Monday, October 29, 2012

AL-FATIHAH..

Assalamualaikum..

Salam Aidiladha semua. Macam biasa ena salu telambat wish kan.hehe.. Maaf ye kali ni memang keadaan tak mengizinkan coz something happen. Wan @ nenek sebelah abah meninggal rabu lepas 24 Oktober 2012 bersamaan 2 hari sebelum raya haji. Ena rasa ralat sikit coz tak sempat jumpa arwah wan. Ena dah plan rabu amik half day then on the way balik Rawang terus singgah hospital Selayang ziarah wan. Fyi wan masuk wad selasa malam. Tapi apakan daya dah tertulis wan meninggal masa ena tengah drive balik. Dalam kete mesej Dila cousin ena tanya keadaan wan then Dila reply bagitau wan dah takde. Tekejut sgt time tu drive kete pun tak tentu arah rasa dengan jalan jem teruk. Bayangkan dari Bangi ke Selayang satu jam setengah patut tak sampai 40 minit pun. Menangis gak la dlm kete. Call adik beradik bagitau pastu boleh plak hp abis bateri. Adoi lagi laju la airmata ni turun. Time tu ena pk nak cepat sampai je.. Sampai hospital terus g bilik jenazah, makngah maksu paklang n sepupu ena ramai gak ade. Dalam setengah jam ena gerak balik Rawang dulu sementera tunggu jenazah sampai kat uma mamak@uncle. Sepanjang jalan balik ena rase lost sgt rase macam satu semangat dah hilang. Dgn mak takde tgh buat haji. Hmm, raya haji memang ade cerita utk ena. Kalau 3 tahun lepas arwah abah pergi tinggalkan kami sehari sebelum raya haji tahun ni wan pulak pergi. Raya ena memang takde sambutan. Kat uma tinggal sensorang lagi rase sunyi buatkan ena rindu 'dia'. Kalau dulu time ena sedih 'dia' dgn ena sekarang tak lagi. Dia takde utk ade sebelah ena bagi kata2 semangat. Tetiba rase sakit sangat. Ena di duga lagi. Duhai hati sabarlah. Allah tahu apa yg tebaik utk kau Ena. Janji Allah itu pasti...

Al-Fatihah utk arwah wan n abah. Semoga roh mereka dicucuri rahmat. R.I.P.. :')

Saturday, October 20, 2012

10 PERKARA LELAKI PERLU TAHU TENTANG PEREMPUAN..

Assalamualaikum..

Org kate perempuan ni sukar difahami betul ke? Hmm,mungkin betul. Sebab ena sendiri kadang2 mulut tak selari dgn hati.. Ok make it short arini ena nak share dgn korang especially para lelaki di luar sana.. Eh jap ade ke lelaki baca blog picisan ena ni??hahaha.. Lantak la ena tetap nak share jugak! T__________T

Untuk para lelaki mungkin penyataan di bawah boleh membantu anda utk lebih memahami perempuan.. Yg ni juz ikut pandangan ena. Mungkin ade yg x setuju but again it juz from my p.o.v.. So cikedouttttt.!!!!!!

10 PERKARA LELAKI PERLU TAHU TENTANG PEREMPUAN..
 
1) Cerewet
Bukan cerewet/fussy x tentu pasal tapi kan perempuan ni kalo bole sume nak perfect. Sebab tu la kadang2 perempuan ni jadi cerewet. Contoh paling mudah time shopping alahai bejanggut mane2 lelaki yg ikut gf shopping. Nak pilih baju satu macam nak beli emas. Dia punya belek mak oii kalah Qc! haha..

2) Cinta
Perempuan salu kalah bab cinta. Tak pecaya?? Sila pecaya!haha.. Bagi ena cinta orang perempuan ni kadang2 bole jadi melampau. Sebab tu perempuan jugak jadi bodoh ikut je ape lelaki kata.. Contoh time becinta bukan main kalo bf kate sume ikut kalo mak ayah cakap jenuh la nak ikut.huhuhu.. Sadis!

3) Korban
Sebab cinta jugak perempuan sanggup bekorban. Bab ni ade baik n buruk. Yg baik perempuan sanggup bekorban ketepikan diri sendiri demi orang dia sayang. Tak kisah la utk family or pape. Jadi x best bila telebih bekorban tu yg jadi kes banyak budak perempuan lari ikut g Lombok. Sume sebab kes ''syg selasih hamba lurutkan,buang emak buang saudara kerana kasih hamba turutkan''.. Puiii.!! Sok2 dah hidup susah kat sane baru la sebok cari mak ayah minta tolong bawak balik..haha.. Ok ni tak lawak ini realiti..huu

4) Manja
Perempuan mane x manja?? Takya nak bohong la.Perempuan even yg ala2 tomboy/pengkid tetap perempuan yg fitrahnya bejiwa halus. So secara semulajadi memang perasaan utk dimanja dibelai tu agak tinggi. Bukan manja pada lelaki je tetapi manja dgn semua org. Kadang2 ade yg over manja tu gedik namanye! ;p

5) Sensitif
Dah kate jiwa halus tu yg sikit2 nak sentap.haha.. Cik abang sume jgn la tekejut kalo perempuan asal tengok cite hindustan je menangis, kena marah sket tarik muncung, tak dapat benda dia nak merajuk.. Dak kate pun senstitif. Banyak kan besabar bro.. Betabah la!

6) Prihatin
Salu amik tahu keadaan sekeliling ala2 amik berat. Sebab tu perempuan salunya kepochi! haha..

7) Ikhlas
No doubt about it. Sebab tu orang suka amik kesempatan.. :)

8) Akal
Perempuan Allah cipta dgn 9 nafsu 1 akal tebalik dgn lelaki. Jadinya perempuan salu ikutkan hati dari lojik akal. Contoh perempuan ni bila becakap ikut sedap mulut je lagi2 kalo tengah marah. Nasib la sape kena sembur tu..hehe

9) Materialistik
Ini fitrah manusia bukan perempuan je k. Semua org kalo boleh nak hidup mewah/senang kalo dibagi pilihan rite. Lagi la perempuan yg nak cari calon suami. Perempuan ni bukan ape dorang lebih kepada jaminan. Kalo dapat calon yg beduit tu selamat la hidup kononnya. Tapi pecaya la sekali perempuan tu dah cinta mati dgn lelaki dia tak kisah lelaki tu beduit or not. Semua dia tolak tepi. Tak pecaye sudah! huh..

10) Perempuan = Lelaki
Tak suka didesak, tak suka tekongkong, ada ego sendiri sama macam lelaki jugak. Keras kepala tapi macam kerak nasi je.hehe.. Kalo kena cara insyaAllah mudah dibentuk.

Tu la 10 perkara tentang perempuan lelaki perlu tahu yg ena bole share. Bole la jadikan panduan kalo rase beguna ye..


Note: Bukan semua perempuan seperti dinyatakan di atas. Mungkin ade segelintir yg bebeza. Nama pun manusia rambut sama hitam hati lain2.. Tapi rambut ena memang tak hitam. Eh!





Friday, October 19, 2012

RINDU..

Assalamualaikum..

Mak baru pas call ena.. Hmm, siyes rindu sgt dgn mak. Dah sebulan x jumpa. Now mak dah selamat berada kat tanah suci Mekah. Umrah pun siap buat dah tunggu nak abiskan sume rukun haji. InsyaAllah next week selesai la. X sabar nak tunggu mak balik12/11 ni! Sedih sket coz buzday mak next khamis tak dapat sambut. Plus dat day jugak ikut kalender islam arwah abah genap 3 tahun hijrah. Arwah pegi 1 day b4 raya haji. Dat day mak mesti sedih but i alwez pray mak akan kuat.. i know she will! Ramai kate beruntung sape tunai haji tahun ni sbb tiz ye aidiladha jatuh hari jumaat. Rezeki kan.. :) Ena doakan mak sentiasa sihat dan dapat jalankan ibadah haji dgn sempurna sekaligus dpt haji mabrur.. Rindu mak! :')

Friday, October 12, 2012

BODOHNYA AKU.!!

Assalamualaikum para penghuni syurga.. :)

Ececeh mentang2 jumaat terus salam pun islamik jgk.hehe..  Ena baca entry ni terus rasa besalah dtg dlm diri.. Siyes rase diri ni kerdil sgt. Subhanallah.. Ampunkan aku ya Allah. Sesungguhnya aku leka dgn nikmat dunia. Berikan aku kesempatan utk mencari syurga-Mu.. Amin

Perkara yg baik tak salah di kongsi bersamakan so ena nak share lagi entry best ni. Ena copy dari www.seindahcintaislam.blogspot.com . Kredit to them!

MINAT DENGAN CERITA NOVEL, DRAMA, MOVIE? PERNAH TAK TERFIKIR MACAMNI?

Cerita dalam novel setebal kamus dewan,
aku boleh habiskan, siap ada koleksi novel lagi...

Bila ada cerita (filem) baru keluar kat panggung,
sanggup aku habiskan duit ke panggung wayang...

Cerita drama bersiri, sanggup aku tunggu episode seterusnya dengan sabar sehingga tamat....

Tak cukup dengan itu, aku download pula dari internet...

Tapi jika ditanya cerita apa dalam SURAH YASIN, sepatah haram aku tak tahu...
makna surah Fatihah pun belum tentu lagi...

BODOHNYA AKU...!!!
padahal dah lebih 10 tahun duk ulang baca


Thursday, October 11, 2012

CEMBURU POSITIF

Assalamualaikum wbt..

Nape eh ade org ni kalo tgk org lain hepi sket, senang sket, mewah sket mesti nak rase cemburu?? Wait2, bukan semua tp sebilangan even ena sendiri pun ade rase macam tu jgk. Contoh paling senang bila tgk kawan sendiri pakai cantik2 lagi2 kalo barang mewah tetiba rase camni ---> wah, mesti mahal ni mane dia dpt duit eh??rasenye dia ni bese2 je.mampu ke?? Hahh camtu la kadang2 detak hati ini..Cewahhh.. klise sgt ayat! T_______T 

Tapi tula kenyataan. But try to make it positive! Macam mane?? Bagi ena rase tu yg kite boleh kategorikan sbg cemburu or ade yg kate iri hati @ phd..huu.. Sebenarnya sume yg negatif ni kite bole turn jd yg baik. Cemburu? Nape perlu cemburu sedangkan kite tahu kite pun bole jadi seperti dia. Kalo kite rase dia pada hakikatnya nampak tak mampu jadi seperti itu tapi dia berjaya juga cuba kaji mengapa.. Jangan nak negatif je. Ntah2 dia ikat perut ke nak pakai designer brand. Jgn cepat nak judge org, x baik ok.. So kalo dia bole nape tidak kite kan yg penting usaha..Cemburu ni boleh jadi yg positif. Like zaman sekolah dulu kite cemburu tgk kawan2 boleh skor dlm exam. Bila rase tercabar kite pun usaha sungguh2 nak beat dorg. Kan dah jadi cemburu yg positif.. :)

Moral of the story --> Jangan suke judge org! Kalo nak sesuatu usaha..Simple! :)

::Kadang bila tgk org hepi kite sendiri akan jd hepi lebih2 lg kalo org tu kte syg::

Tuesday, October 9, 2012

MAK BAPAK TOLONG JANGAN BUAT BEGINI.!!!!

Assalamualaikum..

Dok opis tengah refresh otak jenguk jap blog ni. Memang abis 'refresh' otak! hahaha.. Moh kawan2 layan gambar2 ni. Ena amik dari blog www.akustressgiler.blogspot.com . Cikedouttttt...

AMARAN : MAK BAPAK DI LARANG TIRU AKSI INI!!!












 Hahaha..lawak kan gambar2 ni. Awat la ade mak pak yg 'giler' camni??hahaha.. Cian anak2 mereka.. (,'')

Friday, October 5, 2012

CINTA HARUS MEMILIKI...

Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayangmu yang menawan

Sekuat ku mencoba
Melupakanmu kasih
Lalu Mengapa ku tak sanggup

Pre Chorus:
Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Selamanya

Chorus:
Ku tak percaya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa?
Hati terasa sakit

Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Oh…

Chorus:
Ku tak percaya kita
Terpisah karena berbeda
Ku cuma berdiri kaku hampa
Kau didakap mesra si dia
Semuanya pudar tak bermaya

Kau tinggalkanku memujamu
Ibarat suria hilang cahaya

Chorus:
(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
(Cintaku) atau batas kebebasanmu itu
                                                                                     Takkan ku ulangi

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2011/09/anuar-zain-cinta-harus-memiliki-lirik.html#ixzz206a8meZb

Friday, September 28, 2012

BERSYUKURLAH WALAU BUKAN DENGAN DIA.. :')

Assalamualaikum..

Hmm, dah 3 malam beturut2 ena mimpi 'dia'. Suasana bebeza tp jalan cerita sama. Lame dah tak mimpi 'dia' sampai penah bedoa jumpe dlm mimpi pun takpe janji dpt tgk 'dia' lagi. Alhamdulillah Allah kabulkan.. :') Bila pk2 kan pasal mimpi tu ena nak share lagi entry menarik ni dgn korang.. Dan utk diri sendr 'La tahzan!.' Hadapi dgn senyuman.. 


"Ketika Tuhan mengambil sesuatu daripada genggamanmu,
Sedarlah bahawa DIA sebenarnya membuka tanganmu untuk menerima sesuatu yang lebih baik..."

Jangan kerana kita tidak memiliki apa yang kita hajati,
kita terus melupakan beberapa nikmat ALLAH yang telah kita miliki.

Berbahagialah dan Bersyukurlah
dengan nikmat-nikmat Allah... :)

tq! :) 

Semalam anta mak kat Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya.Sume adik beradik n ipar kecuali fmly abg syafik coz k.lin dlm pantang lagi.. Hmm sayu je rase.Lame mak g haji 46 hari. Time balik salam mak siap peluk terus menangis tanpa sebarang kate. InsyaAllah ena ingat sume pesan mak. Doakan mak dpt haji mabrur selamat pegi selamat kembali. Syg mak sgt2! :') 
Ade 1 kejadian tak best kat sini. Time amik wuduk nak solat magrib ena tetinggal jam kat toilet. Tak sampai 5 minit nak g amik tengok dah takde. Sedih sgt rase. Bukan sebab harga jam tu tapi sebab sentimental value jam tu sendiri. Jam tu hadiah pemberian 'dia' sempena buzday ena tahun ni n last present.Kenangan... Like my SIL said, bukan rezeki awak dik, sabar.. Rase besalah sgt sebab baru setgh tahun pakai.Ena careless! :') Awak sy mintak maaf sebab tak jaga jam tu elok2. Ade duit nanti sy akan cari jam yg sama utk ganti. Utk sape2 yg jumpe jam tu tolong jaga baik2..macam la org yg jumpa tu baca blog ko ena! T_____________T 

Tuesday, September 25, 2012

SEINDAH CINTA ISLAM..

Assalamualaikum para kekasih Allah!

Ececeh lain pulak bagi salam kali ni. Takpe sekali sekala tukar kan.hehe.. Actually ena share dgn korang 1 blog ni. Ena jumpe time google mutiara kata camtu la. Blog ni nama www.seindahcintaislam.blogspot.com .. Ape yg menarik tentang blog ni selain mutiara kata ala2 islamik dia ade bagi cerita menaik semangat. Bagi ena sgt bagus la kan lagi utk org macam ena yg jiwa tgh agak kacau ni! bahahaha.. Mengaku juga akhirnya.. T________T  Tapi Bagus bagi ena belum tentu bagus bagi korang. So kalo nak tak tahu korang bole terjah blog dia.. :)

Ade 1 entry ni ena suke sgt..Macam tekena batang hidung sendiri..gituuu... ^^ Entry ni ena copy saje mohon share tuan blog n ena credit pada www.seindahcintaislam.blogspot.com



"... Letakkanlah cinta Allah kukuh dihati. Genggamlah cinta manusia hanya ditangan, kerana kelak andai terlepas, sakitnya tidak terasa dihati ..."


"Akan tiba saatnya di mana kita harus BERHENTI MENCINTAI SESEORANG,
bukan kerana kita PUTUS ASA untuk mencintainya,
tetapi kerana kita MENYEDARI bahawa ada insan lain yang lebih mencintainya,
dan kita merasakan bahawa insan yang kita cintai itu akan LEBIH BAHAGIA apabila kita MELEPASKANNYA..."

___________________________________________________

Jika ALLAH tidak memberimu seseorang yang kamu impikan..
Semoga Dia menghadirkan seseseorang yang mengimpikanmu..

Bila ALLAH tidak memberimu seseorang yang kamu rindukan..
Semoga Dia menghadirkan seseorang yang merindukanmu...

___________________________________________________

"CINTA itu adalah TANGGUNGJAWAB,
ianya perlu dirancang dan dilaksana sebaik mungkin,
CINTA itu adalah FITRAH,
setiap manusia memiliki fitrah untuk mencintai dan dicintai,
tapi CINTA itu hendaklah dibina atas dasar KEIMANAN..."

___________________________________________________

"Mencintai tidak semestinya memiliki,
Jika hanya ingin memiliki, itu BUKAN CINTA namanya..."

___________________________________________________

“Ubat rindu ialah Sunat Hajat,
Ubat cinta ialah sunat Tahajjud,
Ubat dosa ialah Sunat Taubat,
Ubat penyakit ialah Selawat”.

bersama kita suburkan cinta dibumi Allah,
-seindahcintaislam...:)

Friday, September 21, 2012

KISAH PERKAHWINAN USTAZ DON DANIYAL & HUSNA.. :)

Assalamualaikum..

After raya ni start musim kenduri kawin dah. Alhamdulillah kawan2 skola ena dlu pun next month 3 org kawin.. :) Pantas sggh mereka n dorang sume lelaki kot! :D Wah, penanda apakah ini?huu.. Ok dalam banyak2 majlis kawin ena paling suka majlis kawin Ustaz Don.. Sape Ust Don?? Ala yg ust fames kat Tv9 dgn program 30 minit bersama Ust Don..tau x?x tau sila google! :D 

Bila tengak majlis kawin yg  ikut syariat Islam alahai sejuk mata memandang. Walaupun kalo ikut kemampuan mereka mampu. But then besederhana itu lagi afdhal rite? :) Apa yg ena suka tentang majlis Ust Don dan pasangannya Husna adalah dlm suasana tenang dan ceria. FYI ena takde pun kat majlis tu juz tengok dr gambar2 on9 jgk. Tu la kuasa gambarkan bak kata omputih "picture can describe thousand words"..chewah! 

Serba sedikit cerita menarik sekitar majlis perkahwinan mereka...

1) Majlis dibuat secara sederhana tetapi indah dan dimulakan dgn selawat
- Jarangkan nak tgk ade wedding wat camni. Byk dah ala2 mat saleh. Pasang lagu2 cinta ade.hehe..
2) Husna memakai inai di pergelangan sahaja iaitu bukan di tempat aurat, inai tidak berkekalan dan lukisan berbentuk bunga/tumbuhan tidak berbentuk haiwan atau makhluk.
-Now kan ramai pakai inai sampai ke siku or kat pergelangan kaki. Tak tuju sape2 ye ena pun kadang2 pakai gak.. T__________T
3) Mekap Husna tidak tebal sebab Ust Don kata dia kawin dengan Husna sebab diri dia sendiri. So dia tak nak Husna jadi orang lain dengan mekap tebal2 n pakai bulu mata palsu..
-Bab ni sangat menarik. Yela wedding sekarang bab mekap paling penting kot sampai sanggup bayar mekap artis sampai beribu2..Lain orang lain cara x salah kot asal jgn belebih2.. :)

4) Ust Don tak pakai inai sebab katanya lelaki hanya pakai inai untuk tujuan perubatan sahaja.
-Ok yang ni bole praktikkan. Pasni lelaki xya pakai inai la ye.. :)
5) Lepas selamat di ijabkabul Ust Don minta izin dari keluarga kedua belah pihak utk Husna solat sunat bersamanya..
-Part paling ena suka! :) How sweet when 'halal couple' make a prayer together! Baru la cinta sampai ke jannah.Amin.. :)
6) Sebelum sarung cincin ke jari Husna, Ust Don pegang bahagian depan kepala Husna sambil menyebut nama Allah dan mendoakan keberkatan baginya..
-Orang kite panggil batal air sembahyang kan. Salu kte tengok yg perempuan juz salam cium tangan n lelaki plak cium dahi isteri. Ok nanti ena nikah nak suh suami buat camni jgk!hahaha..
7) Takde sesi bersanding or merenjis, pelamin sekadar utk begambar.
-Jarang sangat la nak tgk wedding sekarang xde besanding bagai kan. Kalo dlu belah2 utara n pantai timur tak buat now pun ade dah. Ni la satu2 perkara kalo ena kawin ena takmo buat. Dah cakap dgn mak kalo ena kawin takmo sanding2. Can't imagine myself dok atas pelamin,org pandang2,den kena cover2 sambil senyum2 malu.Huh,tidakkkkk.!!! Mak tak setuju tapi ena akan cuba pujuk lagi.huu..

8) Sume hantaran dari dua2 pihak hanya barangan makanan. Pengantin nak share kegembiraan dgn seluruh family bila buka makanan tu. Tujuan ni jugak kerana pengantin tak mahu Al-Quran diletakkan 1 level dgn hantaran like kasut/beg etc..
-Alamak tekena batang hidung sendiri! T___________T  ok babai Chanel beg! Babai Ferragamo shoe! *lambai tangan sambil buat muka sedih!.* Betuah la bakal suami ku.. :D

Lagi gambar mereka. So sweet! Rasa nak kawin la plak!haha.. Tapi how come la kan. Calon pun takde! T_____________T 




Utk bakal2 pengantin bole la amik mane2 yg bole diiukt ye.. :)

p/s: sumber gambar dr Google.. tq! :)
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute