Thursday, July 14, 2011

S.I.N.G.A.P.O.R.E

Salam..

finally,ena ade kesempatan nk tulis cite pasal vacation wif my lovely frens 2 Sgpore last week.Kami pegi ber4 (ena,syu,mimi n zati) on 7-9 Julai 2011.ena amik cuti dari Rabu lagi dah.Kami g Sgpore by bus.Plan asal nak naik flight but tukar plan k0n0n2 nk rase adventure.Sekali amik k0 mmg adventure abis.Mau taknye, ena kena tahan kastam Sgpore n tetggl bas k0t! T___T 0k,men ena cite.pasni sape2 nk g Sgpore entry ni bole jadi panduan.ececeh... (^_~)

7/7/2011 - Khamis

Around 6.45am ena gerak dari uma 2 TBS @ Terminal Bersepadu Selatan kat Sg Besi. Ena g en buah ati tlg anta kan by car,syu tumpang skli.Zati n mimi g naik ktm dr Rawang, dorang takot jalan jem nnt tetggl bas.hehe.. Mula jalan jem gak time kat selayg.Jln Ipoh pun sama, den masuk Duke ok dah. Skli kuar Jln Duta amik k0 jem lagi.Actly time tu cuak gak.takot la kot2 tetggl bas ke.huhu.. Tp en buah ati kate sempat je c0z bas kami pkl 830.Slmt sampai Sg Besi jalan ok,lega! so kami sampai TBS around 8am.Time ni zati n mimi dah sampai jgk.Kami g food court mkn2 jap. *minum je kot!* 830am nek bas tp bas 845am.Ktorg naik nas Transnasional, ok selesa je.Tiket KL-Sgpore-KL = RM105 seorang.Pejalanan lancar dr KL-Sgpore behenti 2x kat Rembau n Batu Pahat.Sampai Imigresen Sgpore @ Woodlands pkl 2pm.Everythg sume ok sampai la dah naik bas nak g hotel baru ena pasan yg white card ena xde kat paspot.time 2 dah cuak kot.fyi,white card ni kte dapat time g isi form utk masuk Sgpore.white card kena simpan c0z time balik imegresen Sgpore akan amik balik.. zati advice utk g tanye officer imigresen Sgpore wat shud i d0.0k la ena turun bas,syu teman skli.s0 bermulalah pejalanan adventure ena! mula2 g tnye officer kat pintu check out,fine dia suh tnye kat kaunter.g kaunter skli kena masuk ofis la plak.amik time ni kena tahan.penat gak ena explain camne white card 2 hilang tapi still kena tahan.yg syu plak time 2 ikot melenggang je.paspot pun x bwk.beg syu sume tggl dlm bas ngn zati n mimi.amik,lg 1 masalah! last2 dua2 kena tahan.nak setel kan dlm sejam gak la.bas dah nak gerak.penyudahnye zati n mimi bawak turun sume brg2 kami.bas gerak tgglkan kami kot! waaaah, nak nangis.camne ni??? time ni ena dah rase d0wn sgt.rase nyesal x naik flight je.. =,(

nasib kami agak baik c0z zati dah penah g Sgpore.so kami ngn slumbernye naik bas bese nk g hotel kami kat Serangoon Street. ade cite klaka gak.time ni kami langsung xde coin Sgpore.nasib baik ade sorg uncle ni bagi kami duit tukar, if n0t terbang 10sgd! naik bas tnye driver camne nak g MRT ke Serangoon Street.dia cakap behenti kat Stesen Marsailing den amin tren utk ke sane.s0 naik la kami bas be4 ngn beg besar gabak.. *kami backpackers* dalam bas kami cam lost.stesen Marsailing katne?camne nak benti kat sane? nasib mmg baik.driver bas paham kot kami ni lost tourist! haha.. s0 time kat stesen Marsailing dia bgtau kami suh turun, Alhamdulllah.kami amik tren g Dobby Ghout.patutnye bila sampai kami tukar plak tren ke Boon Keng tapi time ni kami x tau.tambah plak time ni dah penat, ngn lapar lagi.sedihnye... so amik teksi je, dari Dobby Ghout ke hotel cas 10.50sgd, kami share byr be4.slmt la teksi ni btol2 benti dpn hostel.kami stay kat The Hive Backpackers Hostel.check in,byr sewa,amik kunci, msk bilik.ena sebilik ngn mimi, zati plak ngn syu. dpt katil tros landing! gile pnat.. T___T rest2 jap, solat den besiap utk kuar.time 2 expl0re Sgpore! (^_~)
The Hive - tempat beradu kami.. ;p

Pas magrb kami g gerak.b4 tu sggh makan kat City Square Farrer Park.kami mkn KFC je pun.tu je yg agak2 murah bila convert duit Msia! haha.. *gile bajet kn kami* setel mkn misi kami bermula sume pegerakan m'gunakan khidmat MRT sepenuhnya.kuikui.. 1st, kami g Chinatown.mula2 tu kami sesat c0z actly kat setiap stesen MRT byk pintu utk kuar.bkn cam LRT kite 1 pintu.dah jenuh pusing2 area Chinatown akhirnye jmpe pn tmpt shoppingnye!hehe.. Chinatown ni ala2 Petaling Street kte la,harga pun lebih kurang kte je.kat cni sempat la ena beli ole2 sket2.beli key chain,fridge magnet n t-shirt je.tp xdela beria2 sgt.kwn2 ena mmg btol2 borong.siap x cukup la! ;p puas shopping kami g Marina Bay plak.naik MRT dari Chinatown 2 stesen Raffles.jalan ke je dari cni.kat cni sgt cantik.dgn bangunan tinggi2,paling best time ni ade show lampu spotlight kat hotel mane ntah.kami yg d0k menebang tepi2 Marina Bay ni tepegun gak tgk.cantek! =) sambil2 tu kami beposing sakan.hehe.. around 11pm++ kami grk balik.penat pnye pasal pas mandi n solat sume tebongkang.zZzzzZZzzzz.....

8/7/2011-Jumaat

Subuh syu kejot ena utk solat pas solat td0 blk.plan kami hari ni nak gi Sentosa Island(SI) n Universal Studio Singapore@USS.pkl 9am pas bekpes kami gerak g Sentosa Island.amik MRT dr Book Keng 2 Harbour Front. den jalan g Vivo City.dlm mall Vivo City ni ade MRT khas utk ke Sentosa Island bayaran 3sgd utk semua pejalan dlm Sentosa Island.USS pun dlm SI jgk.ktorg gi SI amik2 gambar den kami g The Luge naik Skyride n try kete ala2 go-kart.sy0k bangat! bayaran sorg 12sgd.setel begembira kami meneruskan misi utama kami ke Universal Studio! naik mrt jgk.turun mrt dah tgk ramai.sampai kat main entrence pergh,ramai gile org.sume queue nk beli tiket.selamat kami dh beli tiket online.sorg 66usg=rm170.if n0t beli hari tu kena bayar 72sgd s0rg.sebabkn USS ni besar so ktorg start dr Hollywood-Egypt-Jurrasic Park-Water World-Far Far Away-Madagarcar.juz Water Wolrd ktorg x dpt tgk show dia c0z que pjg sgt.x sggp nk tggu.. s0 dlm ni mostly sume pemainan ktorg cuba temasuk la roller coster yg super horror! tobat xm0 naik dh.. T___T around 6pm ena n syu blk dlu.time ni dh kami dah sgt la lapa.nk kn dlm 2 agak mahal ye.zati n mimi nk stay lg.d0rg nk enjoy puas2.hehe.. tapi kami x balik ter0s.sempat lagi singgah Chinatown c0z syu nak beli souvenir lg.abis shopping amik mrt benti kat Farrer Park singgah beli nasi briyani kat mamak den baru balik bilik.sampai2 ter0s ngap! kenyang per0t den.mamak tu plak gile byk buh nasik.penuh polistrin.macam nk makan 4 org la.hehe.. malam kami rest je.tggu zati n mimi balik dlm pukul 10 gak.gile macik 2 org ni! ;p
roller coster - tebaik w0k! ngan kaki tejuntai ke bwh.t0bat x naik dah!

water rafting kat Jurassic Park.syu n mimi basah lenjun.hehehe..
9/7/2011 - Sabtu

pas suboh td0 balik pukul 9 baru bgn.siap2 g check out den g bekpes Mcd kat City Square lg.ikotkan bas nk balik KL tunggu kat Lavender Street dkat area2 hotel pkl 12pm.tp ktorg gerak awal nak g imigresen Woodlands dulu c0z tau bakal kena tahan kastam lg.zati n mimi naik bas trans n ena ngn syu amik bas bese dari MRT Woodlands ke imigresen.dlm 10 minit naik bas zati kol suh kt0rg turun bas.katenye bas trans x ikut imigresen Woodlands tapi ikut Tuas 2nd link, kt0rg kena amik teksi g sane.ya Allah dugaan ape plak kali ni??? teros syu suh driver bas benti.time ni dh nak dkat sampai imigresen. turun2 ter0s tahan teksi tapi sume x nk g Tuas 2nd link.sabar jela,nk nangis k0t! den zati kol balik ckp ktorg naik jela bas balik g imigresen.den amik bas g jb.kat sane bas tggu kami.. time ni ena dh bad mood sgt.dlm ati dh menyumpah2 kwn2 ku itu! *s0ri ye kwn2.hehe..* lg cian bila tgk syu.x pasal2 dy kena follow ena.tunggu bas 905 dari Woodlands ke imigresen.1st bas full,2nd bas baru dpt naik 2 pn bediri kat tangga.dgn beg pack yg besar gabak cuba korg imagine... kat imigresen dah agak kena tahan kastam.igtkan dh setel hal white card hari tu tp rupanye kena tahan jgk.sbb kan ni ena n syu kena tggl bas lagi skli.imagine how we felt tiz time?bebakul2 imigresen Spore kena maki ngn ena.. *dlm ati jela.hehe..* actly white card ena hilang sbb kecuaian officer dorg cni.time ena que utk clear paspot officer ni tgh sebok ngajor sorg lg officer br.time tu ena pasan white card ena dy x bg.ena mane la tau white card tu nk kena pakai so wat x tau jela.lg pun officer tu lgsg x ckp white card tu kena simpan sampai bilik.ena br 1st time g Spore mane nk tau.gara2 k0 0fficer yg ng0k.ak jadi mangsa keadaan.bengong!

amik bas bese Causeway Link dari Woodlands 2 Larkin,JB. Sampai Larkin pkl 1.45pm ter0s g kaunter tiket Transnasional nk redeem tiket.Pakcik driver yg tggl kn kami bgtau if tetggl bole redeem tiket.igt betol la skli kau kena byr jgk.pas puas d0k explain kami byr tiket kanak2.kuikui.. pkl 2 bas grk dr JB ke KL.pkl 630pm kami sampai TBS den makan2 dulu.zati n mimi dah sampai pkl 6.s0 x lame la tggu kami.. pas magrib gerak balik Rawang by tren.kat Rawang ayah syu jemput kami.sampai uma 9.30pm..

Alhamdulillah,even mcm2 benda x best jd tapi ena tau sume ni ade hikmahnye.becuti ngn kwn2 baik bkn salu bole wat.utk kwn2 baik ena --> syu,zati n mimi.tq c0z sabar ngn perangai ak.hope korang x serik becuti sm2 lg.ak syg k0rg! next year ny May kte g Vietnam plak.get ready ur money! hehehe... (@_@)


2 comments:

nurul fuad said...

it was fun right..
byk giler rintangan..jgn kan ko..ak pon ade mase 'hot' aje..but, its a lesson..pasni pasti lebih baik =)

cik ENA said...

yup,true.. sume ni wat kte lbh cl0se.pasni kte g becuti plan baik pnye! hehe.. =)

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute