Thursday, June 2, 2011

BIASISWA JPA punya cerita...

Salam..

Lately banyak sungguh cite pasal biasiswa JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam). Salah satu skop keje ena ialah buat analisa akhbar. So cite pasal biasiswa JPA ni memang hot la. Everyday ade je berita kuar. Bukan berita je, aduan pun banyak jugak. M0stly pasal isu tak dapat biasiswa utk study ke oversea even score cemerlang in SPM (above 8A+). Fyi, ena salah sorang yg dapat biasiswa JPA. Bukan ke luar negara pun juz IPTA utk 1st degree. Alhamdulillah rezeki ena dapat biasiswa even result STPM ena tak la cemerlang. Mula2 mase apply dulu ena tak letak harapan dapat pun. If dapat kira rezeki la kan. Tapi tu la dah rezeki ena, dapat jugak akhirnya, Alhamdulillah. Mase dapat tu ade juga dengar orang kate ena tak layak dapat biasiswa c0z ena mampu dari sudut kewangan n result exam ena biasa2 saje.Pergh, sentap mak n0k! >,< Tapi ena percaya sume ni ade hikmah. N n0w ena dah tau ape hikmahnya.

Ena akui, dari sudut kewangan Alhamdulillah family ena mampu if nak support ena study. Tapi mase mula daftar study ena pakai jugak PTPTN. Ena tak nak susahkan mak n abah. Even mase cuti after abis STPM ena keje kumpul duit tau. Alhamdulillah mase masuk study ena tak minta pun duit mak abah. Dari yuran sampai keperluan diri n belajar sume ena pakai duit sendr+PTPTN. Dats y ena apply biasiswa JPA mase dorang offer. Bila dah dapat biasiswa ena batalkan pinjaman PTPTN. Dalam setahun ena guna biasiswa JPA, abah meninggal. Time tu orang tak tau family ena susah sangat. Tapi orang tak tau c0z mak bukan jenis suka bercerita n minta2. Memang betol arwah abah ade tinggalkan pencen tapi after tolak bayar ansuran kete, mak tak merasa ape pun. Ade gak orang mengata mak like 'nape tak jual je kete tu.pakai la kete kecik kan senang tak payah bayar mahal2'. Sebenarnya bukan mak tak nak jual tapi mak sayang. Kete tu arwah abah yg nak sangat. Abah beli pun pakai duit simpanan dia n bayar muka pun dah banyak, kire kete tinggal sket je lagi nak abis bayar dah. Buat lagi problem dari segi kewangan time tu coz duit simpanan abah dlm ASB. Nak kuarkan tak bole selagi urusan mahkamah tak selesai. Setahun jugak la tunggu settle semua. Selamat mak ade duit simpanan sendiri. S0 dgn duit simpanan la mak guna utk mkn minum dia n hal umah. Tu la orang tak tau susah senang kami. Tahu mengata je menolong jauh sekali.

Bila pk sume ni ena memang tak sampai ati nak susahkan mak. Dgn biasiswa la ena survive hidup kat U. Alhamdulillah still bole menyimpan sket2. Ade gak orang mengata bila tengok ena pakai brg2 branded. Cam bese orang tak tau pandai mengata je. Sebenarnya ena bukanlah jenis high maintainance. Ena beli brg2 branded 'kononnya' time sale je @ yg dah out of season (sbb k0nfem murah!hehe..). Ahh, lantak la orang nak cakap ape. Ena beli pakai duit sendiri bukan minta kat dia pun kan.huhuhuuu.. T_T So until now ena dah abis study ena besyukur sgt ena dapat biasiswa JPA. Even asalnya ena macam tak layak utk dapat tapi Alhamdulillah. Tu la yg dikatakan rezeki. If satu2 benda tu rezeki kita macam mane pun tetap akan dapat.Tapi if bukan rezeki kita, benda dlm mulut pun boleh keluar balik.Betul tak?? Atas dasar percaya sume benda yg berlaku ade hikmahnya, n n0w ena dah dapat pun hikmah. N ena percaya sume ni jugak bergantung pada niat. Bukan niat ena ngn ade biasiswa utk bermewah2 n menunjuk2 tapi tak susahkan family terutama n0w mak.

So for th0se outside yg dpt biasiswa JPA, my advice ---> please guna duit biasiswa wisely.Jangan la nak m'bazir tak tentu pasal. Ena dah tengok sendiri org2 camni. Yg bila biasiswa baru kuar awal sem teros shopping tak ingat dunia --> kes hujung sem baru menganga. Paling tak boleh blah bila beli sumthing sebab ikot2 0rang. Hello, jangan copycat sgt b0le x??? Senang kata ukur baju di badan sendiri. N for th0se yg tak dapat biasiswa tu jangan la nak marah2 0r em02 sgt. Yakin la setiap yg berlaku ade hikmahnya. Anggap ini bukan rezeki anda. Insyallah ade lagi yg lebih baik Allah janjikan utk anda. Tak dapat biasiswa bukan bererti anda tidak bagus/cemerlang tapi bukan rezeki anda. Sekian, takzirah kita pada hari ini. Renung2 kan dan selamat beramal!

19 comments:

daylachan said...

dayla pon dpt jpa masa 1st degree...n then try mintak jpa untuk master pulak...tp pointer xcapai 3.75 pon tp dayla apply jek...kalo xdpt biasiswa mmg putusla harapan nk smbg master tuh...tempat da dpt..saje jalan2 nk tgk cerita pasal jpa...hehe

cik ENA said...

hi dyla!
tq singgah bl0g ena.. =) s0 h0w dpt x jpa 5 master? ena nk try apply jgk.tp risau gak c0z p0inter rendh kn.dyla sambung master ktne?

FrdzAhmd said...

nak tanya...senang tak kalau dak degree lepasan poli diploma nak dpt jpa?..bru mohon, xtaw dpt ke x, dri segi sosio-ekonomi keluarga sy mmg rendah pun...pointer pun ats sikit je...

nk kena compete ngn dak spm lgi kan..

cik ENA said...

hi firdauz!

ssh nak kate senang or x.coz depends on nasib jgk.yg pentg pointer mesti atas 3++.sosio-eko fmly pun diambil kira.tambahan dgn tahap penglibatan ko-kurikulum jgk.byk faktor la.1 nsht sy kalo x dpt 1st time nnt time buka rayuan apply lagi.x dpt jgk time 1st year bole apply jgk n lagi senang dpt kalo dekan tiap sem.. ok, gud luck! :)

syahira said...

hai ena, saye pun baru dapat biasiswa jpa ni, keputusan matrik tak brape bagus, so saye dapat jpa mase tahun 2 :) Alhamdulillah. tapi saya still confuse, elaun dalam jadual yang dia bg tu, termasuk yuran tak? atau pun yuran diasingkan (dah dibayar)?

cik ENA said...

Hi syahira! :)

Setahu ena jpa bayar kte full amount. contoh rm5200 termasuk utk yuran sekali. Just kena refer dgn U.some U dorang terus tolak duit yuran, some r not. so mane yg x tolak yuran lg. kte kena bayar sendr. hope jwpn ni membantu.. :)

Anonymous said...

Kak ina, biasiswa jpa ni ade tmuduga ke?

cik ENA said...

hi adik! biasiswa jpa xde temudaga. just apply online saje k.. :)

Anonymous said...

Salam kak , saya dapat tawaran jpa. Saya just nk tnye lame x tempoh made dye nk bagi duit tu.sebab ptptn dah tolak. Agak darurat jgk la slang ni..hehe

Anonymous said...

Salam kak , saya dapat tawaran jpa. Saya just nk tnye lame x tempoh mase dye nk bagi duit tu.sebab ptptn dah tolak. Agak darurat jgk la skang ni..hehe

Anonymous said...

Salam kak,sy x dpt jpa n sy krne isi justifikasi rayuan,ape yg sy kene tulis?

cik ENA said...

Wslm anon,
hi dik.. Selalunye lepas dah dpt confirmation kte dpt biasiswa jpa setiap kali buka sem dlm semggu or 2 mggu dpt dah. or kata la ade kelewatan pihak u akan dimaklumkan..

cik ENA said...

Wslm anon,

hi dik.. Dlm justifikasi tu adik isikan makluman kenapa adik perlukan biasiswa jpa ni. bagi sebab munasabah la kan.. like faktor kewangan

M.Faizal Hussin said...

Salam. Akak Sy nk tnye.. Wktu result spm dpt 1A.. Bila diploma dpt 4 flat, boleh memohon jpa X?

cik ENA said...

Wslm.. Bole sgt dik.. Result bagus tu. InshaAllah kalo ade rezeki bole dapat. Cuba la k :)

Anonymous said...

Salam, akak....saya dpt 3.98 utk first sem diploma boleh apply ke?

Anonymous said...

Asssalam kak..macam mane kite nak tahu kite betul2 dpt biasiswa tu? Maknanya lps dh serah dokumen tu confirm dpt la ea? Pastu kalau ptptn dah masuk kite nk g batalkan boleh kan?

Anonymous said...

salam ina. macam mana awak hentikan ptptn tu ye, lepas dapat biasiswa?

Amira Mirawandi said...

Adakah biasiswa JPA yang cik ENA mksudkan yang PIDN punya? Yng syarat dia kita kena kerja ngn kerajaan bru x pyh bayar lngsung. Yg ni ke cik Ena mksudkan?

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute