Thursday, June 30, 2011

Dah ganti ke belum..??

Salam..

Kawan2, dlm mase sebulan lg bulan Ramadhan.puasa dah ganti ke?? ena dh.teehehe.. T___T

Thursday, June 16, 2011

Alhamdulillah..

Salam..

k0rg,mak ena dh kuar hosptl.Alhamdulillah, tq sume utk d0a2.. =)

p/s: 0n de way nk slim. 40kg mission start n0w! (^_~)

Tuesday, June 14, 2011

Mak pulak...

Salam..

Baru je gebot kuar hospital mak plak kena tahan wad since ahad pkl 5 pagi.Selamat la weekend tu ena balik cuti kat uma.Isnin ena amik cuti c0z ahad malam tu teman mak tido kat hospital.Cian mak,d0ktor ckp asthma mak dah teruk.Even n0w paru-paru mak dah tak kuat.Dats y lately mak mudah sgt kena asthma.Kawan2,tolong doakn mak ena cepat sembuh eh.mekasih korg..

Friday, June 10, 2011

CIAN GEBOT...

ASalam..

Anak buah sul0ng ena darwisy@geb0t masuk wad isnin lepas. Actly dia demam panas+batuk. Den d0kt0r ckp paru-paru dia kena jangkitan kuman. Tu yg kena tahan wad. 4 hari gak d0k wad kat Hospital Pakar Al-Islam Kg.Baru, KL. Alhamdullilh semlm dia dh b0le discharged tu pun pas mak paknye minta kat d0kt0r. Tak larat dah nak menjaga dia. Geb0t mengam0k asyik ajak balik. N time masuk ubat lagi sakan la dia mengam0k. Siap ade nurse ke tendang la. Tak padan ngan kecik! =p Geb0t, Geb0t. Cepat baik eh.Minggu ni acu balik kite g jalan2 lagi tau.Sayang geb0t! =)

ish,kacau la nurse ni..amik budak gem0k ni ngam0k! T_T
jelingan tak puas ati kena d0k wat! haha.. >,<

Thursday, June 2, 2011

BIASISWA JPA punya cerita...

Salam..

Lately banyak sungguh cite pasal biasiswa JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam). Salah satu skop keje ena ialah buat analisa akhbar. So cite pasal biasiswa JPA ni memang hot la. Everyday ade je berita kuar. Bukan berita je, aduan pun banyak jugak. M0stly pasal isu tak dapat biasiswa utk study ke oversea even score cemerlang in SPM (above 8A+). Fyi, ena salah sorang yg dapat biasiswa JPA. Bukan ke luar negara pun juz IPTA utk 1st degree. Alhamdulillah rezeki ena dapat biasiswa even result STPM ena tak la cemerlang. Mula2 mase apply dulu ena tak letak harapan dapat pun. If dapat kira rezeki la kan. Tapi tu la dah rezeki ena, dapat jugak akhirnya, Alhamdulillah. Mase dapat tu ade juga dengar orang kate ena tak layak dapat biasiswa c0z ena mampu dari sudut kewangan n result exam ena biasa2 saje.Pergh, sentap mak n0k! >,< Tapi ena percaya sume ni ade hikmah. N n0w ena dah tau ape hikmahnya.

Ena akui, dari sudut kewangan Alhamdulillah family ena mampu if nak support ena study. Tapi mase mula daftar study ena pakai jugak PTPTN. Ena tak nak susahkan mak n abah. Even mase cuti after abis STPM ena keje kumpul duit tau. Alhamdulillah mase masuk study ena tak minta pun duit mak abah. Dari yuran sampai keperluan diri n belajar sume ena pakai duit sendr+PTPTN. Dats y ena apply biasiswa JPA mase dorang offer. Bila dah dapat biasiswa ena batalkan pinjaman PTPTN. Dalam setahun ena guna biasiswa JPA, abah meninggal. Time tu orang tak tau family ena susah sangat. Tapi orang tak tau c0z mak bukan jenis suka bercerita n minta2. Memang betol arwah abah ade tinggalkan pencen tapi after tolak bayar ansuran kete, mak tak merasa ape pun. Ade gak orang mengata mak like 'nape tak jual je kete tu.pakai la kete kecik kan senang tak payah bayar mahal2'. Sebenarnya bukan mak tak nak jual tapi mak sayang. Kete tu arwah abah yg nak sangat. Abah beli pun pakai duit simpanan dia n bayar muka pun dah banyak, kire kete tinggal sket je lagi nak abis bayar dah. Buat lagi problem dari segi kewangan time tu coz duit simpanan abah dlm ASB. Nak kuarkan tak bole selagi urusan mahkamah tak selesai. Setahun jugak la tunggu settle semua. Selamat mak ade duit simpanan sendiri. S0 dgn duit simpanan la mak guna utk mkn minum dia n hal umah. Tu la orang tak tau susah senang kami. Tahu mengata je menolong jauh sekali.

Bila pk sume ni ena memang tak sampai ati nak susahkan mak. Dgn biasiswa la ena survive hidup kat U. Alhamdulillah still bole menyimpan sket2. Ade gak orang mengata bila tengok ena pakai brg2 branded. Cam bese orang tak tau pandai mengata je. Sebenarnya ena bukanlah jenis high maintainance. Ena beli brg2 branded 'kononnya' time sale je @ yg dah out of season (sbb k0nfem murah!hehe..). Ahh, lantak la orang nak cakap ape. Ena beli pakai duit sendiri bukan minta kat dia pun kan.huhuhuuu.. T_T So until now ena dah abis study ena besyukur sgt ena dapat biasiswa JPA. Even asalnya ena macam tak layak utk dapat tapi Alhamdulillah. Tu la yg dikatakan rezeki. If satu2 benda tu rezeki kita macam mane pun tetap akan dapat.Tapi if bukan rezeki kita, benda dlm mulut pun boleh keluar balik.Betul tak?? Atas dasar percaya sume benda yg berlaku ade hikmahnya, n n0w ena dah dapat pun hikmah. N ena percaya sume ni jugak bergantung pada niat. Bukan niat ena ngn ade biasiswa utk bermewah2 n menunjuk2 tapi tak susahkan family terutama n0w mak.

So for th0se outside yg dpt biasiswa JPA, my advice ---> please guna duit biasiswa wisely.Jangan la nak m'bazir tak tentu pasal. Ena dah tengok sendiri org2 camni. Yg bila biasiswa baru kuar awal sem teros shopping tak ingat dunia --> kes hujung sem baru menganga. Paling tak boleh blah bila beli sumthing sebab ikot2 0rang. Hello, jangan copycat sgt b0le x??? Senang kata ukur baju di badan sendiri. N for th0se yg tak dapat biasiswa tu jangan la nak marah2 0r em02 sgt. Yakin la setiap yg berlaku ade hikmahnya. Anggap ini bukan rezeki anda. Insyallah ade lagi yg lebih baik Allah janjikan utk anda. Tak dapat biasiswa bukan bererti anda tidak bagus/cemerlang tapi bukan rezeki anda. Sekian, takzirah kita pada hari ini. Renung2 kan dan selamat beramal!
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute